Országos találkozó Csíksomlyón

( Szavazat)30 megjelenítés
Kétnapos szakmai tanácskozást tartanak a Jakab Antal Tanulmányi Házban
Hargita Megye Tanácsának faluképvédelmi programját is bemutatják Csíksomlyón, a Romániai Urbanisztikusok Szövetsége (RUR) tudományos bizottságának kétnapos szakmai találkozóján, a Jakab Antal Tanulmányi Házban május 28–29-én. Az ország minden részéből érkezett szakemberek ugyanakkor a székelyföldi falvak építészetét bemutató kiállítást is megtekinthetik.

A pénteki megnyitón beszédet mondott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. „Hargita megyében a hagyományos építészet és a kommunista korszak uniformizáló építészete egyaránt jelen van, munkájuk, munkánk tehát van bőven” – jelentette ki. Rámutatott, hogy vidékünkön rengeteg szép épület készült, ugyanakkor számos kétes ízlésű és rossz minőségű is. E probléma megoldása érdekében a közigazgatási intézményeknek lépniük kell, hangsúlyozta Borboly Csaba, ezért minél több felkészült szakembert be kell vonniuk a munkába, és mindehhez olyan világos jogszabályok szükségesek, amelyeket könnyű alkalmazni és betartani.
„Tartanunk kell a lépést a nemzetközi trendekkel, megőrizve ugyanakkor hagyományainkat” – zárta beszédét a megyei tanács elnöke.
A megnyitón a jelen lévő szakembereket köszöntötte Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere és Ladányi László Zsolt prefektus is, továbbá Petru Filip szenátor, a felsőház közigazgatási, területrendezési és környezetvédelmi bizottságának elnöke és Ioan Andreica, a Regionális Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Az ülés moderátora, Alexandru Sandu RUR-elnök elmondta, a szövetség konstruktív kapcsolatot ápol a fejlesztési minisztériummal, és erre törekednek a művelődési tárcával is.
A Romániai Urbanisztikusok Szövetségének több mint 1700 szakember a tagja, a tudományos bizottságát pedig a megyék képviselői alkotják – településrendezők, építészek, mérnökök, földrajztudósok –, akik egyetemen, a közigazgatásban vagy magáncégeknél foglalkoznak településfejlesztéssel. A szakmai találkozó szervezését Csíkszereda polgármesteri hivatala és Hargita Megye Tanácsa támogatta. A résztvevők amerikai professzorok előadásait is meghallgathatják tájépítészet és összehasonlító urbanisztika témájában.
A találkozó jó alkalom a településrendezési problémák megbeszélésére és tapasztalatcserére. A fórumon elemzik az Urbanismul – Serie nouă című szakmai folyóiratot, amelyet a Romániai Urbanisztikusok Szövetsége ad ki.
Csíkszereda, 2010. május 28.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774