Önkormányzati képviselők képzése

( Szavazat)44 megjelenítés
Önkormányzati képviselők képzése
 
A bethleni polgármesteri hivatal tanácstermében szervezte meg, 2011 május 7.-én, a Behlen Egyesület és a Beszterce–Naszód megyei RDMSZ az önkormányzati képviselők képzését, pályázatok és közbeszerzési eljárások terén. Székely Emese, az egyesület munkatársa, lapunknak ezzel kapcsolatban elmondta: A Szülöföld Alaphoz benyújtott sikeres pályázat révén sikerült megszervezni a képzést.
 Az elgondolás az volt, hogy a megyében mandátumot gyakorló RMDSZ-es önkormányzati képviselőknek konkrétabb belátást biztosítsunk a közbeszerzési eljárások és a pályázatírás terén. A 2009-ben beindult, Hargita megye tanácsa által kezdeményezett Összetartózunk szorványprogram keretén belül történt megállapodás alapján, vállalt szerepet a Bethlen Egyesület ennek lebonyolításában és a mai képzés is ennek a programnak a keretén belül zajlik le, a testvérmegye tanácsának szakelőadói közreműködésével.
A képzésen 17 önkormányzati képviselő (alpolgármesterek és tanácsosok) vett részt. Jelen volt Décsei Atilla - a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ elnöke, Szakács-Márton Bálint - ügyvezető elnök, valamint Dr. Illyés István - a Megyei Önkormányzati Tanács elnöke. Megnyitó beszédében, Décsei Atilla, elnök, tájékoztatta a résztvevőket a legújabb rendelkezésekről és kormányprogramokról amelyekre pályázni lehet. Ezek között szerepel a mezőgazdasági minisztérium Országos Vidékfejlesztési Programjának 125-ös rendelkezése, amely a mezőgazdaság és az erdészet infrastruktúrájának javítását hivatott támogatni, valamint a községi legelők és kaszálok fenntartására és támogatására vonatkozó rendelet. Továbbá ismertette az Országos Infrastruktúra Fejlesztési Program keretén belül beinduló bölcsődék építését finanszirozó 2-es tengely pályázati lehetőségeit, valamint a kultúrházak felújítását támogató program pályázati kiírásait. Ugyanakkor, bővebben kitért a falvak infrastruktúrájának modernizálási programját biztosító 105-ös rendelkezés előírásaira. Ennek keretén belül elérhető a magyarberétei út aszfaltozása, a Kékes - Mezőveresegyháza - Szentmaté, valamint a tacsi és a magyardécsei út feljavítása és a cegőtelki és szentmátei vízhálózat kivitelezése.
Ezt követően, a tulajdonképpeni képzés két témát foglalt magába, a pályázatokat és a közbeszerzéseket érintő problémákat vázolták fel az előadok. Márton András, epítészmérnök, a Hargita megyei tanács fejlesztési igazgatóságának szaktanácsadója, előadásában a pályázatok fontosságát emelte ki, mert jelenleg csak ezek útján lehet megoldani a közösségek gondjait. Kihangsúlyozta, a stratégiai elképzelések szükségességét és, hogy csak ezek birtokában indítják el a pályázást, figyelembe véve a kötelezettségeket vagy az önrészvállalás mértékét ahhoz, hogy egy pályázat sikeres legyen. Kerülni kell a haotikus pályázást anélkül, hogy a kiírás minden részét alaposan elemezzék. Továbbá, azt ajánlotta az önkormányzati képviselőknek, hogy a nagyobb pályázatok esetében indokolt, hogy pályázatíró szakemberekhez, vagy cégekhez folyamodjanak.
Tamás Erzsébet, a Hargita megyei tanács közbeszerzési irodájának szaktanácsadója, a közbeszerzések lebonyolításáról, tervezéséről, technikai kivitelezéséről, valamint a közbeszerzések elbirálási folyamatáról tájékoztatta a résztvevőket. Kiemelte a vonatkozó jogszabályokban foglalt eljárások betartásának fontosságát, a szankciók és eltiltások elkerülése végett.
A képzést magyar nyelven tartották de a témakört érintő rendelkezéseket, eljárásokat, szakkifejezéseket, formanyomtatványokat románul is bemutatták, ugyanakkor ezek magyar megfelelőjét is elsajátíthatták a résztvevők. Figyelemre méltó a Bethlen Egyesület kezdeményezése, amely által az önkormányzati képviselők fontos információkhoz jutottak, a pályázati lehetőségek, a pályázatok tervezése és megírása, valamint a közbeszerzési eljárások lebonyolítása terén. Ugyanakkor szamítani lehet a folytatásra, mert megvan az a rendelkezésre álló partner, a Hargita megyei tanács személyében, aki szakemberei révén segíthet a szorványban élő közösségek képviselőinek tevékenységében. Kiemelt fontossága van annak is, hogy ezeken a képzéseken alkalom van a kapcsolatok kialakítására, úgy az önkormányzatok, mind a résztvevő személyek között és ha további lépések történnek ezen a téren az mindenkinek a javára válik.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774