Önkéntesen a Mária útért

( Szavazat)77 megjelenítés
A Csíki-medencében a Mária út 145 km-re bővült összesen. A Hargita Megye Tanácsa által támogatott hálózatépítés során eddig körülbelül 195 km készült el a Hargita megyében tervezett 400 km-ből. 
 A Mária út egy kialakítás alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet–nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárhatóan. Az útvonal kialakítását Hargita Megye Tanácsa is támogatja.
A Mária út életében a pünkösd utáni időszak, június és a július hónap eleje igen gazdag volt eseményekben. Szatmár megyében 26 kilométeren festették fel a jelzéseket eddig az időpontig. Az útépítés területén csíki közreműködéssel Kolozs megyében Hidalmás–Bonchida–Mocs–Nagysármás–Szamosújvár–Füzesmikola környékén festett 34 magyarországi műépítész egyetemista Küsmödi Attila vezetésével több mint 150 km-es szakaszon, Maros megyében pedig 50 km-en az EKE tagjai különböző szakaszokon. Háromszéken a kézdivásárhelyi cserkészcsapat és a sepsiszentgyörgyi EKE-tagok festettek Esztelnek–Csángótelep és Tusnádfürdő–Sepsibükszád–Mikóújfalu határában 20 km-es szakaszon. Udvarhelyszéken is több szakaszon készült el kb. 42 km, a Gyergyói-medencében 8 km.
Csíkszéken is több alkalommal, több csapat festett:
Június elején a Joannes Kájoni Közgazdasági Szakközépiskola Baráti Kezek nevű önkéntes csoportjának kilenc tagja ismételten részt vett a zarándok- és turistaút kialakításának munkafolyamatában, amelyet Kánya József, az Erdélyi Kárpát-Egyesület aktív tagja irányított. A XI. F, XI. E és a IX. B osztályból jelentkező önkéntes tanulókat dr. Ambrus Tünde és Tőkés Éva tanárnők kísérték el. A jelek felfestésére kijelölt útvonal Csíksomlyó – Csobotfalva – Csomortán – Sándor dombja volt, amelynek hossza 10 km.
Kozma István, a CSTIT elnöke szervezésében 21 fiatal önkéntes 7 csoportban, a Tusnádfürdő–Tusnád–Szentsimon–Szentkirály–Csíkszereda-útvonalon 35 km-t festett. A résztvevők a Fiatalok Lendületben Program keretében töltöttek egy hetet Csíkszeredában. A projekt alapját az adta, hogy az ifjúságügy kezelése szempontjából négy, speciális jellemzőkkel működő ifjúsági szervezet módszereit, gyakorlatát ismertessék meg egymással a résztvevők, valamint négy kiválóan működő ifjúsági csoport és a városok döntéshozói között konstruktív diskurzus induljon. A projekt célja nemcsak az, hogy az adott városokban induljon meg a párbeszéd, hanem a városok döntéshozói között is szorosabb kapcsolat alakuljon az ifjúságügyet érintő projektek kidolgozásában. A fiatalok lelkesen, kitartóan és tudatosan vették ki részüket a Mária út festésében is.
A gyimesfelsőloki Szent Erzsébet Gimnázium tanulói is bekapcsolódtak a festésbe, a Pogány-havas–Széphavas–Ugrapataka–Apahavas-vonalon, 19,5 km-en. A ferences ifjúsági csoport több tagja a Nagysomlyó oldalában a ferences meditációs utak (Kájoni – fekete K a jele, Xantusz – zöld X a jele, Écsy János – barna T a jele) festésében vették ki a részüket 5 km-en. Más önkéntesek EKE-segédlettel festettek Apahavas – Pipás – Ádomás sarka között 5,5 km-en, Csinódtól a Kászonok irányában 4 km-en, és meghatározták az útvonalat. Még festettek önkéntesek Tusnádfürdön, Hargitán, Pálfalván, Delnén több kilométeren.
Így a Csíki-medencében a Mária út 145 km-re bővült összesen. Hargita megyében a tervezett hálózat 400 km, és eddig körülbelül 195 km készült el belőle. Az Erdélyben eddig festett útvonalak hossza mintegy 440 km. A megszokott lila M mellett megjelentek más színek is, mint például a narancssárga, a kék és a piros. A különböző színek és számok különböző útvonalakat jelölnek, például a narancssárga M Kóstelek–Kézdivásárhely, a kék M Brassó–Sepsziszentgyörgy–Maroshévíz, a piros M Gyimesbükk–Zetelaka–Sóvárad. A lila M Csíksomlyó–Székelyudvarhely–Keresztúr vagy Gyergyóalfalu felé. Az utak számait az augusztus folyamán megjelenő kisebb táblák fogják tartalmazni, amelyekről a későbbiekben tudósítunk.
Az építkezések nemcsak az utakon folytak, hanem szervezetileg is, hiszen sikerült megalapítani az Erdélyi Mária Út Egyesületet, amelynek elnöke dr. Szakács Sándor. A harmonikus építkezések érdekében tárgyalunk Füzesmikolán, az erdélyi ortodoxia egyik legnagyobb kegyhelyén az illetékes minisztérium és az ortodox egyház képviselőivel. A jövőre nézve a Mária úton tovább folynak a munkálatok, és folytatódik a zarándoklatok szervezése is.
Önkéntesek jelentkezését várjuk Molnár Sándornál a 0730-711745 telefonszámon vagy a molnar.sandor@mariaut.ro e-mail címen.
 
Csíkszereda, 2012. július 11.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774