Önkéntesek településeink biztonságáért

(0 Szavazat)35 megjelenítés

Hargita megye számos önkormányzata adókedvezményben részesíti önkéntes tűzoltóit

Tűzeset vagy árvíz esetén derül fény az egyes településeken működő önkéntes tűzoltók pótolhatatlan tevékenységére. A megyénkben nemrég kárt okozó árvizek ráirányították a figyelmet az önkéntes tűzoltókra, akiknek szerepe kiemelkedő nemcsak sürgősségi esetekben, hanem a megelőzésben és a helyreállításban is. Napjaink elanyagiasodott világában még inkább értékelnünk kell az önkéntesek értünk tett erőfeszítéseit.

Az önkormányzatok különböző módon próbálják jutalmazni és egyben ösztönözni az önkéntes tűzoltók munkáját. Hargita megye számos településén mentesítik az önkéntes tűzoltókat különféle helyi illetékek és kötelezettségek alól, ami követendő példa lehet más helységek számára is. A leggyakoribb mentesítés természetesen a tűzvédelmi adó kifizetése alól van, de mentesülnek az őrségadótól is Csíkpálfalva, Csíkdelne, Csíkcsomortán, Csíkdánfalva, Csíkszentmárton, Farkaslaka, Fenyéd, Kápolnásfalu, Lövéte, Oroszhegy, Parajd, Varság önkéntes tűzoltói, ugyanakkor Csíkszentgyörgy községben nem kell fizetniük a speciális adókat, Csíkcsicsóban, Zetelakán pedig a szemét- és éjjeliőradót. Farkaslakán, Fenyéden az adómentességen kívül az önkéntes tűzoltók nem közmunkakötelesek, van, ahol lehetőség szerint pénzbeli jutalmat is kapnak, úgymint Gyergyóalfaluban, Gyergyóújfaluban és Borszéken, Csomafalván és Szárhegyen pedig fát kapnak juttatásként. A gyergyótölgyesi önkéntes tűzoltók 50%-os házadócsökkentésben részesülnek, és mentesítve vannak a területi adó, a legelők után fizetett adó, valamint a tűzoltó adó alól is.

 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ezúton is köszöni az önkéntesek munkáját, és arra kéri a helyi önkormányzatokat, hogy lehetőségeikhez mérten minél nagyobb mértékben támogassák az önkéntes tűzoltók tevékenységét, mert a lakosság biztonságát a leggyorsabban a helyben működő szervezetek tudják biztosítani.

Csíkszereda, 2010. szeptember 10.

  

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774