Önkéntesek az elszigetelt településeken

( Szavazat)50 megjelenítés
Új önkéntesekkel bővült a Hargita Megyei Vöröskereszt mintegy 450 tagot számláló csapata. November 30-án négy csinódi és egerszéki önkéntes tette le az elsősegély-nyújtási vizsgát Csinódon. Az írásbeli és gyakorlati részből álló vizsgát Zsigmond Éva, a Vöröskereszt megyei vezetője és Becze István megyei tanácsos jelenlétében tették le az újdonsult önkéntes elsősegélynyújtók.

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Vöröskereszt közös programja az elszigetelt településeket célozta meg, mivel a bajba jutott személyek csak nagy késéssel részesülhetnek szakszerű orvosi ellátásban, így az elsősegélynyújtás szó szerint életet menthet. Zsigmond Éva szerint ezzel a képzéssorozattal hagyományt szeretnének teremteni azt remélve, hogy a „mesterség” és az önkéntesség irányelve családon belül majd továbbadódik. A képzéseket szeptember–november között a Vöröskereszt megyei szervezetének oktatásra jogosult önkéntesei tartották, míg a megyei tanács az elsősegélynyújtáshoz szükséges felszerelést biztosította a települések személyzete számára. Az elsősegélynyújtó pontokat, amelyek az önkéntesek lakhelyével esnek egybe, egyezményes jelzéssel is ellátják.

A csinódi és egerszéki sikeres vizsgázóknak Becze István megyei tanácsos adta át az alapvető felszerelést tartalmazó dobozokat, elmondva, hogy a felszerelések biztosításával nem merül ki Hargita Megye Tanácsának támogatása. Mivel a bajbajutottak állapota elsősegélynyújtással csak ideig-óráig stabilizálható, végleges megoldásként az jöhet számításba, hogy minél hamarabb szakszerű orvosi ellátásban részesüljenek. A megyei tanács mindent meg fog tenni, hogy ezek a települések minél könnyebben megközelíthetők legyenek még télvíz idején is – mondta el a jelenlevőknek Becze István.

A megyei tanács 2008-ban aszfaltszőnyeg leterítését tervezte egészen Egerszékig, de a gazdasági helyzet romlása ezt meghiúsította, ezért más megoldásokat is mérlegelnek az útügyi igazgatóság szakemberei.

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774