Önfenntartó gazdasággal az autonómiáért

( Szavazat)47 megjelenítés

Kulcsosházat avattak a lázárfalvi Nyírfürdőnél november 28-án. A Hargita Megye Tanácsának beruházásából épült létesítmény Lázárfalva turisztikai vonzerejét növelheti.
 
 
Bodó Dávid, Kozmás község polgármestere, Borboly Csaba megyeitanács-elnök, és Becze István megyei tanácsos a helyi lakosok jelenlétében avatták fel a lázárfalvi Nyírfürdő borvízforrás mellé épített tetszetős kulcsosházat és filagóriát.
 
A beruházás a megyei tanács Hagyományos fürdők felújítása nevű programja révén valósult meg, és az elöljárók szavai szerint csak egy „téglát” jelent abban az építkezési folyamatban, amely a térség és a szűkebb értelemben vett lázárfalvi közösség megélhetésének biztosítására irányul.
 
Bodó Dávid polgármester szerint nem csak gazdasági, hanem turisztikai szempontból is érték ez az infrastrukturális beruházás. Az épületet a közösség is használhatja különböző események alkalmával, de ha turisták szállnak meg benne, akkor is a lázárfalviak javát szolgálja. Közvetve szerepe lehet a borvízforrás jobb kihasználásában és a lázárfalvi családi vállalkozások megerősödésében is.
 
– Sok kicsi sokra megy – hangsúlyozta Becze István megyei tanácsos. – A megyei tanács idén is sok beruházást avatott, és a már meglévőkhöz igyekezett hozzátenni. Akkor van haladás, ha folyamatosan zajlik ez az építkezés, amelyet ha más nem akkor az a tény tesz indokolttá, hogy a nem is olyan távoli jövőben azok a térségek értékelődnek fel, amelyek víz-, borvízforrásokkal fognak rendelkezni – mondta a megyei tanácsos. Hasonló véleményen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki szerint a meglévő erőforrásokat fejleszteni kell, hogy mikor eljön az ideje, akkor már kész infrastruktúra álljon rendelkezésre ezek gazdaságos és fenntartható kiaknázásához. A folyamatos építkezést az autonómiára való felkészüléssel és törekvéssel kapcsolta össze Borboly Csaba.
 
– Az autonómiához szükséges jogi kerethez előbb beruházásokra, van szükség, amelyek mentén önfenntartó gazdaság építhető ki, megerősödhetnek a helyi gazdasági szereplők. Nem akkor lesz autonómia, amikor a politikusok mondják, hanem amikor egy adott térség gazdasági és szociális struktúrái kellőképpen megerősödnek. A megyei tanács beruházásai, legyen az útépítés, vagy kulcsosházak építése a Szent Anna-tóhoz félúton ezt a megerősödést segítik – mondta Borboly Csaba, hozzátéve, hogy egy meg egy lehet tíz is, ha összefognak.
 
A Hargita Megye Tanácsának Hagyományos fürdők feljavítása című programjából megvalósított beruházás értéke 384 808,59 lej, amelyhez jelentős összegű támogatást is sikerült megnyerni pályázati úton a turisztikai minisztériumtól. Ebből egy szaunának való helyiséggel ellátott kulcsos házat sikerült felépíteni, amit Kozmás község hozzájárulásával egy új filagóriával egészítettek ki. A helyi tanács erőfeszítéseinek meghonorálására Hargita Megye Tanácsa megpróbál a hagyományos fürdő felújítására is pénzalapot elkülöníteni – hangzott el az avatón, majd Becze István megyei tanácsos megyezászlót adott át Bodó Dávid polgármesternek az új épülethez.
 
 
Csíkszereda, 2011. november 28.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774