Ó-sáros fürdővel várja télre is a turistákat Borszék

( Szavazat)325 megjelenítés
Átadták Borszék fürdőváros első saját fürdőlétesítményét, az Ó-sáros fürdőt
Különleges fürdőavatóval zárja a turistaidényt idén Borszék: a magyarországi és felvidéki testvérvárosai számára először szervezett találkozón felavatták a fürdőváros első saját fürdőlétesítményét. Az ünnepi eseményre Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét és Bende Sándor megyei tanácsost is vendégül hívta a fürdőváros önkormányzata. 
 Akár a nemrég avatott Kilátó napfürdőt, az Ó-sáros fürdőt is régi képeslapok alapján álmodta újra Mik József, Borszék polgármestere és az általa vezetett önkormányzat. A turisztikai minisztérium által támogatott újjáépítési folyamat lezártával A testvérvárosok találkozója – Aktív öregedés Európában címmel rendezett, az Európai Bizottság által 25 000 euróval támogatott egyhetes rendezvény keretében, népes ünneplőközönség jelenlétében adták át a létesítményt szeptember 15-én Borszéken. Mik József polgármester beszédében elmondta: ezzel a megvalósítással gazdagodván immár saját fürdővel várja a régi fényének visszaszerzésére törekvő fürdőváros a turistákat.
– A fürdő eredetileg 1885-ben épült, akkoriban hideg vizes borvízfürdőként működött, 11 fokos hőmérsékletű vízzel. 1950-ben megszűnt, mivel akkor építettek Borszékre kezelőbázist, és a régi fürdőlétesítmények felszereléseit abba vitték be, a régi fürdők pedig lepusztultak, majd eltűntek. Most az önkormányzatnak az a feladata, hogy ezeket újraépítse – mutatott rá Mik József polgármester. Hozzátette: – Megint álmodtunk egyet, úgy, ahogy tettük egyéb létesítményekkel is: elővettük azt a képeslapos könyvet, amelyben megtaláljuk a régi monarchiabeli, valamint a két világháború közötti képeslapokat a fürdővárosi létesítményekkel, amelyeket szándékunkban áll ugyanúgy visszaépíteni. Ugyanígy akadtunk rá az Ó-sáros fürdő képeslapjára is, és amikor Hargita Megye Tanácsa tavaly meghirdette ezt a pályázatot, amelyen pályázni lehetett felújításra, akkor gondoltuk, hogy az Ó-sáros fürdőt, valamint a Ferencz János főkutat szeretnénk visszaállítani. Sajnos a kutat nem sikerült, de ezt a fürdőt két héten belül már ki lehet próbálni.
Borboly Csaba tanácselnök a Hargita megye hivatalos zászlajaként elfogadott székely lobogót adta át Borszék polgármesterének.
– Azt gondolom, hogy teljesítményt, eredményt ott lehet elérni, ahol van együttműködés, ahol talál a szó – jegyezte meg. – Lévén, hogy Mik József parlamenti képviselőjelöltje az RMDSZ-nek a Borszéket is magában foglaló választókerületben, sikere esetén erejét a parlamentből is ide koncentrálhatja.
Bende Sándor megyei tanácsos a most avatott létesítménnyel átellenben levő, leromlott épületre mutatva megjegyezte: – Ez itt a múlt, amit megörökölt Mik József polgármester, az Ó-sáros fürdő a jelen, és a Hármasligeten épülő welnessközpont a jövő.
A megyei tanács gyergyói frakcióvezetője, utalva a nemrégiben avatott sípályára, a Mik József polgármestersége alatt felújított kultúrotthonra, sportcsarnokra, megjegyezte: négy év alatt sokat fejlődött Borszék. – Ezt a közös munkának lehet köszönni, annak a csapatnak, amely összeköti a borszéki kis csapatot Hargita megye önkormányzatának nagyobb csapatával és a kormányzati tisztségviselőinkkel. A kormányzati tisztségviselők esetében látható a helyzet: mikor kormányon vagyunk, mikor ellenzékben – az ellenzék se olyan rossz, higyjék el nekem, ennél rosszabb is van: mikor azok, akik kormányon vannak, nem tudják, hogy mi a dolguk.
A fürdőlétesítmény összberuházásának értéke meghaladja az egymillió-háromszázezer lejt. Az avatón jelen voltak az első testvértelepülési találkozón idelátogató küldöttségek: Borszéknek hat magyarországi és egy felvidéki testvérkapcsolata van: Aba, Bácsalmás, Fonyód, Pilisvörösvár, Rudabánya, Tallós és Zákányszék. Összesen 220 személy tett látogatást Borszéken, akik az öt napon át zajló kulturális fesztivál keretében mutatták be kultúrájukat. A csoportok megismerkednek Borszékkel és környékével. Kirándulnak és felkeresik Gyilkostó, Parajd, Szováta, Korond, Farkaslaka és Székelyudvarhely településeket. A találkozót támogatta az Európai Bizottság, a programban olyan rendezvények is szerepeltek, mint az Egyenlő bánásmód az Európai Unióban, Az EU ma és holnap vagy Európa mindenki anyja. Kiállítás nyílt a testvértelepülések fotóiból, ügyességi és kvízjátékok tették színesebbé az itt töltött napokat. A küldöttségek betekintettek az ásványvíz-palackozás rejtelmeibe, és megkóstolták a helyi specialitásokat. Péntek délelőtt gyümölcsfaültetéssel pecsételték meg a testvérkapcsolatot: minden küldöttség elültetett egy-egy csemetét, amely szimbolizálja a partnerkapcsolatot.
A népművészeti és iparművészeti vásáron a testvértelepülések bemutatták saját termékeiket, és egy fúvósfesztivál részesei lehettek: a szombati rendezvényen Gyergyócsomafalva, Gyergyóújfalu, Csíkkozmás, Fonyód és a házigazda Borszék rezesbandája lépett színpadra. Az utóbbiak az önkormányzat hozzájárulásából vásárolt új egyenruhájukban most először mutatkozhattak be.
 
Borszék, 2012. szeptember 15.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774