Nyugati példák a székelyföldi gazdáknak

( Szavazat)25 megjelenítés

Olaszországi tanulmányút a székely termékek népszerűsítése érdekében

 

Az INSIGHT projekt részeként szeptember 7–9. között Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megyei önkormányzat szakembereivel az olaszországi Valle d’Aosta régióba látogatott, hogy tapasztalatot gyűjtsenek az ottani sajttermelő és -értékesítő érdekszövetkezetek munkájáról, az infrastruktúráról és a kereskedelmi folyamatokról. Hazatérve a látottakat szemináriumokon ismertetik a székelyföldi gazdákkal.

 

A Hargita Megye Tanácsa által megpályázott INSIGHT projekt részeként, uniós pénzforrásból a megyei tanács szakemberei a Valle d’Aosta régió Fontina nevű sajttermelő-feldolgozó és értékesítő vállalat működését tanulmányozták, valamint különböző agroturisztikai egységeket látogattak meg. A tapasztaltakat tematikus szemináriumokon ismertetik a székelyföldi gazdákkal a székely termékek minél jobb népszerűsítése és piacának szélesítése érdekében. A korábbi tanulmányutakhoz hasonlóan az INSIGHT projekt által lehetővé tett tapasztalatszerző látogatáson Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Márton István, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Kamara igazgatója, valamint Lakatos-Berényi Ágnes, a projekt felelőse vett részt, azzal a céllal, hogy az Európa-szerte alkalmazott értékesítési módszereket és ötleteket uniós projektek segítségével népszerűsítsék a székelyföldi termelők körében.

Borboly Csaba a tanulmányút kapcsán elmondta: „Azt szeretnénk, hogy a térségünkben hagyományosnak számító termelői ágazatok oly módon feleljenek meg az uniós elvárásoknak, hogy szervesen illeszkednek hagyományainkhoz és életmódunkhoz, és az alkalmazkodás a frissen alakult termelői egyesületeknek, kistermelőknek ne jelentsen nagy költséget. Gyakorlatilag azt próbáljuk elérni, hogy a székelyföldi termelők átugorják azt a tanulási folyamatot, amelyet a nyugatiak már végigjártak, és precedensre hivatkozva könnyebb legyen a dolguk.”

Márton István szerint a Hargita megyei küldöttség arra keresi a választ, hogy a nyugati termelői egyesületek, amelyek gyakorlatilag az Európai Unió létrejötte előtt alakultak, hogyan igazodtak az uniós elvárásokhoz, mivel az uniós előírások az új egyesületek számára szinte teljesíthetetlen feltételeket támasztanak.

 

Az olaszországi példa

A Valle d’Aosta autonóm tartományban 2 sajt- és 2 húsféleség kapta meg a DOP (ellenőrzött földrajzi eredetű termék) elnevezésű, a Hargita Megye Tanácsa által elindított Székely termék védjegyhez hasonló földrajzi alapú levédést. A látogatás célja az volt, hogy ötleteket vegyenek át, és az olaszországi termelői szövetkezetek példájából tanulva Hargita megyében is minél jobban kihasználják az uniós lehetőségeket.

A Fontina termékcsalád mennyiségi szempontból nem veheti fel a versenyt a nagykereskedelmi léptékben forgalmazott sajttermékekkel, de mivel jó minőségű,  helyi szinten kiválóan értékesítik. A lakosság lokálpatriotizmusára alapozva a termelői szövetkezet megtalálta helyét a piacon. A vállalkozás sikerességéhez hozzájárul egy nagyon előnyös adózási rendszer is, ugyanis egy 10 euróért értékesített termék árából 9 euró visszakerül az autonóm régióba. A többi pedig megtérül a helyi jellegzetességek kihasználásából, mint a régi gazdasági épületek átalakítása uniós programok révén vagy az elhagyott bányák sajtérlelésre való felhasználása – hangzott el az értekezéseken.

A régió sajtkészítői kilobbizták az Európai Uniónál a hagyományos rézedények használati jogát és azt is, hogy az egyedülálló minőség érdekében ne kelljen betartaniuk a különböző előírásokat, amelyek kötelezőek a nagybani, nemzetközi piacon szereplő sajtgyártók számára.

A tapasztalatcsere során kiderült, hogy – hasonlóan a Hargita megyei önkormányzat és a megyei agrárkamara által elindított gazdasszonyképzéshez – a kistermelőknek a működési engedély megszerzéséért Olaszországban is szakképzésen kell részt venniük.

 

Valle d’Aosta, 2010. szeptember 9. 

 


Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774