Nyugati érdeklődés a Székely termék mozgalom iránt

( Szavazat)28 megjelenítés
Meglepődtek a Csíkszeredába érkező külföldi vállalkozók: olyannal még nem találkoztak, hogy egy közintézmény akkora szerepet vállaljon a helyi kisvállalkozások termékeinek piacra jutásában, mint Hargita Megye Tanácsa. 
 Négy országból (Franciaország, Görögország, Olaszország és Románia) tizenhat fiatal érkezett Tusnádfürdőre, hogy részt vegyen a január 9–12. között megrendezett európai uniós Youth in Action találkozón. A partnerországok mindegyikében megrendezett helyszíni találkozok alkalmával a résztvevők felkutatják a helyi sikeres vállalkozókat célzó programokat, így került a látókörükbe a Székely termék program is, amelyről a Hargita megyei négynapos találkozó keretében január 11-én, pénteken Hargita Megye Tanácsának épületében tájékozódtak. Kelemen Gábor, az európai uniós projektek részleg osztályvezetője ismertette Hargita megye sajátosságait, valamint a megyei tanács működését és főbb tevékenységi körét. Előadásában örömének adott hangot, hogy külföldi fiatalok érdeklődnek a megyei tanács kezdeményezése iránt, amely a Székely termékek népszerűsítését célozta meg, ezáltal segítve a helyi gazdákat és kistermelőket. Angol nyelvű vetítettképes előadásában rámutatott a kezdeti elképzelésre, az elmúlt évek megvalósításaira, és kitért a jövőbeni tervekre.
– Negyven termelő mintegy négyszáz terméke kapta meg az ingyenesen igényelhető védjegyet, amelyet kritériumrendszer alapján egy odaítélő bizottság hagy jóvá. Élelmiszer- és kézműves-, iparilag előállított, valamint szellemi termékek egyaránt elnyerték a Székely termék minősítést – emelte ki Kelemen Gábor, aki a hagyományos vásárok fontosságára is felhívta a hallgatóság figyelmét: – E vásárokon túl különféle turisztikai kiállításokon is népszerűsítjük a mozgalmat, ezt a célt szolgálja a www.szekelytermek.ro honlap is.
A találkozón részt vett Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének vezetője is, aki a következő nagy lépésnek a Székely termékek bolthálózatának kiépítését tartja. Elmondása szerint az első üzlet már február hónap folyamán megnyílhat Csíkszeredában, de tervben van Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson is hasonló bolt nyitása.
A bemutatót követő kérdések során a résztvevők kiemelték, hogy szinte minden országban van hasonló kezdeményezés, de olyannal még nem találkoztak, hogy egy közintézmény ekkora szerepet vállaljon a helyi kisvállalkozások termékeinek piacra jutásában s a termékek fejlesztéséhez szükséges tudás átadásában, képzések nyújtásával. A vendégek a Székely termék mozgalom legfontosabb értékének nevezték az áruk bio minőségét. Mint elmondták, nagyon oda kell figyelni a minőségre, ezt folyamatosan ellenőrizni kell, és arra is kell vigyázni, hogy a termékellátás folyamatos legyen a fent említett bolthálózatban.
A résztvevők ajándékba kaptak egy háromnyelvű ismertető anyagot a Székely termékekről.
 
Csíkszereda, 2013. január 11.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774