Nyolc Hargita megyei közbirtokosság kapott pályázati támogatást

( Szavazat)93 megjelenítés
Tánczos Barna, az RMDSZ szenátorjelöltjének kezdeményezésére Csíkszeredában írta alá Marian Ionescu, a gyulafehérvári székhelyű Központi Fejlesztési Régió Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökségének (CRPDRP) igazgatója nyolc Hargita megyei közbirtokossággal Az erdők értékének növelése témában kiírt pályázat támogatási szerződéseit. A november 27-én, kedden lezajlott eseményen részt vett Andrei Jean-Adrian, Hargita megye prefektusa, Korodi Attila parlamenti képviselő, Becze István Hargita megyei tanácsos, valamint Ioan Hîrb, a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség Hargita megyei kirendeltségének vezetője is. 
 A 122-es intézkedés keretében meghirdetett pályázati kiíráson Hargita megye remekül szerepelt, ugyanis országos szinten tizennyolc sikeres pályázat közül nyolccal Hargita megyei közbirtokosságok büszkélkedhetnek: a csíkdánfalvi, a csíkszentkirályi, a csíkszentdomokosi, a csíkszentimrei, a csíkjenőfalvi, a zetelaki, a csíkkarcfalvi közbirtokosság és a Görgényi Közbirtokossági Szövetség. Az érintett közbirtokosságok az összesen mintegy 1,1 millió euró értékű támogatást gépek vásárlására és csemetekertek telepítésére használhatják.
– Ezek a gépek nem a kitermelést, hanem főleg az erdőgazdálkodást szolgálják majd. A kettő között nagy a különbség – hangsúlyozta János Géza, a csíkkarcfalvi Larix Közbirtokosság elnöke.
Jére Elemér, a jenőfalvi Tercs Közbirtokosság vezetője kiemelte, ezentúl önerőből oldják meg az erdők tisztítását és a csemeték gondozását, ugyanis ezt eddig külsős cégek végezték el. Tánczos Barna, az RMDSZ szenátorjelöltje elmondta, most bebizonyították, hogy a közbirtokosságokért Hargita megyében tenni is lehet.
– Beért az államtitkárként végzett munkám gyümölcse, ugyanis sikerült a 122-es intézkedést úgy módosítani, hogy a közbirtokosságok is részt vehessenek a pályázaton – nyilatkozta.
A megnyert összegnek köszönhetően a közbirtokosságok ezentúl szakszerűbben, jobb felszereltséggel végezhetik az erdőgazdálkodást. Székelyföldön a közbirtokosságok jelentős szerepet vállalnak szociális, társadalmi tevékenységekben, ugyanakkor gazdasági szereplőként is jelen vannak a térségben. Ezért fontos munkájuk segítése – hangsúlyozta a szenátorjelölt.
Korodi Attila képviselőjelölt szerint a csíki erdőtulajdonosoknak, a székelyföldi közbirtokosságoknak és az erdészeteknek egyaránt újra kell tanulniuk az erdőgazdálkodást. Mint fogalmazott, sokkal nyitottabbaknak kell lenniük az integrált erdőgazdálkodási elképzelésekre.
– Fontos, hogy ne csak a fa törzsét nézzük, hanem az erdőt is mint egységes gazdasági értéket. A mostani nyertes pályázatok ebben segítik a közbirtokosságokat – tette hozzá a csíki képviselőjelölt.
Becze István elmondta, kiváló eredménynek tartja, hogy országosan 18 pályázat nyert, ebből nyolc Hargita megyei, hiszen alig 12 éve alakultak újra a közbirtokosságok, és máris elérték azt a szintet, hogy a vidéki térségek legfontosabb gazdasági-társadalmi tényezőivé váltak, amelyek a mindennapi tennivalók mellett komoly fejlesztéseket végeznek. Ezt a célt szolgálják ezek a pályázatok is annak érdekében, hogy a helyi gazdaságban, maradjon a pénz.
– Ez a siker a kiváló együttműködés eredménye a közbirtokosságok, a megyei tanács és az országos parlamenti képviselet között, amelynek az egész közösség lesz a haszonélvezője új munkahelyek létesülése révén. Amint megfogalmaztunk a megye gazdasági stratégiájában, hogy biztos jövőt akarunk építeni, ezek a pályázatok is ezt a célt szolgálják – nyilatkozta a megyei tanácsos.
 
Csíkszereda, 2012. november 26.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774