Nyílt levél a Háromszéki MPP megyei tanácsi frakciója részére

( Szavazat)31 megjelenítés
Tisztelt Kollégák!
 
Megszólalásomnak az a célja, hogy jobb belátásra bírjam Önöket gyáva és elhibázott népszavazási kezdeményezésük ügyében. Arra kérem Önöket, hogy a hónapok óta agyonsajtózott népszavazási kezdeményezésüket vonják vissza, mert az nem szolgálja a székelyföldi autonómia ügyét. Székelyföldnek nem előkészítetlen, átgondolatlan népszavazásokra van szüksége, hanem a térség fejlődését, gazdaságát, és az itt lakók önazonosságának erősítését elősegítő konkrét megvalósításokra. Olyanokra, amikből Önök mindeddig - szándékoltal vagy szándékuk ellenére - kimaradtak. A felsorolás - sajnos - nem teljes:
 
 
 
 
1. Önök voltak azok, akik külön válságtanácskozást hívtak össze Sepsiszentgyörgyre abból a célból, hogy a székely zászló hivatalossá tételét megakadályozzák Hargita megyében.
 
2. A székely termék márkanév széles körű elterjesztését háromszéki alapító MPP-sek azzal próbálták gátolni, hogy pereltek Bukarestben, szerencsére sikertelenül. De jelentős károkat okoztak a székelyföldi termékek ügyének azzal is, hogy ezen kezdeményezés kapcsán jelentős összegeket, tagdíjat szedtek be helyi vállalkozóktól, majd amikor azok számon kérték Önöket, csak vonogatták a vállukat, de a beszedett tagdíj nem volt meg.
 
3. Nagy dérrel dúrral jelentették be Sepsiszentgyörgyön a .sic internetes domén bejegyeztetését jó egy évvel ezelőtt, lelkesítve ezzel többezer székelyföldi internethasználót. De az egészből mai napig nem lett semmi.
 
4. Noha felkérést kaptak, nem vettek részt a székelység történetét iskolásaink számára összefoglaló tankönyv elkészítésében, közös turisztikai projektjeink előkészítésében és kidolgozásában.
 
5. Akkor, amikor a megszólalásnak lett volna az ideje, például a megyék összevonásának kérdésében, a Cotroceni palotában koccintgató elnökük csak akkor szólalt meg, amikor az RMDSZ munkájának eredményeként a betagolás veszélye elhárult már.
 
6. Városi polgármestereik közművek kiprivatizálásával „építik” az autonómiát, és még mai napig pártjuknak elnöke az a személy, Szász Jenő, aki két év alatt kiprivatizálta a teljes székelyudvarhelyi városi közműveket, ezzel évtizedekre előre súlyos többletterhek viselésére kárhoztatva a helyi lakosságot. A kiprivatizálás "eredményeként" arra kárhoztatják a székely embereket, hogy az egyébként európai uniós forrásokból 98%-ban támogatott víz, csatorna és hulladékkezelési közművek felújításának, kiépítésének a költségét a privatizáló cégek által megemelt víz, csatorna, és szemétdíjon keresztül fizessék meg.
 
 
 
Tisztelt háromszéki MPP-s kollégák!
 
 
 
Jó lenne végre egyszer tisztázni, hogy mi az ami előrébb viszi Székelyföld ügyét, és mi az ami árt neki. Azt gondolom, hogy a nem kellően átgondolt, a "tegyünk úgy mintha dolgoznánk" alapon előterjesztett kezdeményezések - mint a mostani is - nem szolgálják közös székelyföldi ügyeinket. Ami a népszavazási kezdeményezésüket illeti, nem én mondom, hanem az MPP ellenes elfogultsággal nehezen vádolható Háromszék tudósítója írja azt kezdeményezésükről, hogy idézem „…Kiderült, a javaslattevők sem tudják pontosan meg­fo­galmazni, mit szeretnének...” Önök nem tudják megfogalmazni, hogy mit akarnak, mit szeretnének, de elvárják, hogy kövesse Önöket 750 ezer ember? Felelőtlen viselkedésük következményét százezreknek kell majd elszenvedniük, s ezzel leginkább annak az ügynek ártanak, amit alapításukkor zászlajukra tűztek.
 
 
 
Olybá tűnik, Önök elfelejtették, hogy a székely katonanemzet. És ha valamit, hát azt nagyon jól tudja, hogy olyan vezetőt ne kövessen, aki maga sem tudja, hogy mit akar, mert annak jó vége sose lesz. Egy közösség vezetése, egy közösség képviselete nem gyerekjáték, tisztelt Kollégák! Itt mindennek következménye van, és nincs helye az ötletelésnek. A közéleti szereplőknek világosan, egyértelműen kell fogalmazni és meghatározni, melyek azok a közösségi célok, amelyeket követnek.
 
Mi székelyföldi RMDSZ-es önkormányzatisok világos elképzeléssel rendelkezünk e térség felemelkedésére vonatkozólag. Parlamentereink, kormányzatisaink támogatásával hozzuk a fejlesztéseket a térségbe. Nap mint nap bővítjük kisebbségi jogainkat, autonómiánkat, és ha támadás irányul nemzeti közösségünk fele, azt visszaverjük. Mi nem privatizálunk, hanem gyarapítjuk a közösségi vagyont és azon vagyunk, hogy öregbítsük Székelyföld hírnevét, megismertessük a világgal e térség szépségét gazdagságát és az ott lakó emberek vendégszeretetét.
 
Úgy néz ki, hogy még egy év hátra van a mostani önkormányzati ciklusból. Ismételten azt javaslom Önöknek, hogy tegyék végre félre a pártpolitikai célzatú kezdeményezéseiket, és vegyék ki részüket a Székelyföldet valóban előrébb vivő munkából. Munka bőven akad, az eke szarvánál van kiadó hely dolgos kezeknek.
 
 
 
 
 
Tisztelettel:
 
 
 
Borboly Csaba
 
Hargita Megye Tanácsának elnöke
 
 
 
Csíkszereda, 2011. október 27.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774