Népviseleti darabokkal gazdagodott a Madéfalvi Ifjúsági Néptánccsoport

(0 Szavazat)54 megjelenítés

Október 6-án, vasárnap a 11 órás szentmisét követően a hívek a madéfalvi katolikus templomból átvonultak a közösségi házba, ahol a település időseit köszöntötték az Idősek Világnapja alkalmából.  

A madéfalvi ifjúsági kezdeményezés sikeresen pályázott a megyei tanács által meghirdetett népviseleti darabok elkészítésére és beszerzésére vonatkozó kiírásra. A népviseleti program célja a Hargita megyei kulturális élet serkentése és népszerűsítése, hagyományaink ápolása és továbbadása. A pályázatnak köszönhetően négy férfi és négy női teljes népviselettel gazdagodott a Madéfalvi Ifjúsági Néptánccsoport.
Az eseményen házigazdaként Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere köszöntötte a szépkorúakat, egészséget és hosszú életet kívánva nekik. Az ünnepi alkalmon a Madéfalvi Dalkör, valamint a Madéfalvi Ifjúsági Néptánccsoport énekkel és tánccal köszöntötte az időseket, ugyanakkor hálájukat fejezték ki a megyei tanácsnak is a támogatásért.
Az idősnapi ünnepségen és a viseletátadáson jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Szentes Antal megyei tanácsos is.
Az ünnepségen részt vevő megyeitanács-elnök köszönetet mondott Madéfalva közösségének, különösen a szépkorúaknak, hisz sokat tanultak tőlük az ezelőtt 13-14 évvel közéleti pályán elindult fiatal politikusok. Sok jó tanácsot, biztatást, segítséget és bizalmat kaptak a fiatalok, ugyanakkor a község irányítását is egy nagyon fiatal csapatra bízták. ¬„Miután a község szétvált a helybéliek tudatosan azon dolgoznak közösen a helyi plébánossal, hogy élhetőbbé tegyék a községüket, jó példát szolgáltatva nemcsak Csíki szinten, hanem Hargita megye és egész Székelyföld számára” – hangsúlyozta Borboly Csaba. A megyeelnök jó egészséget és kitartást kívánt az idősebb korosztálynak. „Azért hogy ez a térség jó irányba haladjon előre még sokat kell dolgoznunk, szükségünk van a jó tanácsra, meglátásra, néha a számonkérésre, akár a „megszólásra”, hogy úgy végezzük a munkát, hogy az utánunk jövő nemzedék jól érezze itthon magát” – fogalmazott Borboly Csaba tanácselnök.
Szentes Antal megyei tanácsos a népviseletek ünnepélyes átadásakor gratulált a tánccsoportnak és további sikeres szerepléseket kívánt nekik. „Örvendetes, hogy évről-évre egyre többen veszik igénybe a megyei tanács pályázati kiírásait – gondolok itt az ifjúsági, sport, idősek, vagy az önkéntes tűzoltókra – és egyre több néptánccsoport igényli a támogatást.” – mondta Szentes Antal, arra biztatva a fiatalokat, hogy bátran merjék felvenni a székely népviseletet.
A székely ruha a múltunkból egy darab, de a jövőnk záloga is, ezért legyünk büszkék őseink hagyatékára.

Csíkszereda, 2013. október 6.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774