Népes családokat díjaztak Tatárdombon

( Szavazat)36 megjelenítés
A család az, ami meghatározza jövőnket!
Szeptember 8-án, szombaton Hargita Megye Tanácsa a Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal, a gyergyószárhegyi polgármesteri hivatallal, a Caritasszal és a Csíki Anyák Egyesületével közösen rendezte meg a Székelyföldi Családok Napját a Gyergyószárhegy melletti Tatárdombon. 
 Az ünnepélyes lovasfelvonulás és a gyergyócsomafalvi fúvószenekar műsora után ünnepi szentmisét celebrált Málnási Demeter gyergyóditrói lelkész, aki prédikációjában arra biztatott mindenkit, hogy tanuljunk őseinktől bátor helytállást a nehézségekben, az embert próbáló időben.
A szentmise végén Böjte Csaba ferences szerzetes összetartozásra buzdította a hallgatóságot: „Ez az oltár csupa kis deszkákból áll, 2-3 méteresnél egy se hosszabb közülük. De ez a sok kis deszka, bölcsen összefogva, állja a szelet, a telet, mert együtt vannak, összetartanak. Az egységben erő van. Ebben a hitben kell nekünk is megerősödnünk” – véli Csaba testvér.
„Őseink bátorságról tettek tanúbizonyságot, amikor 1658. szeptember 6-án, a tatárdombi harcban győzedelmeskedtek. Összefogással tudtak győzni a tízszeres túlerővel szemben.” – emlékeztetett a történelmi múltra Gábor László, Gyergyószárhegy polgármestere, aki beszédében a székely összefogás fontosságát hangsúlyozta.
A család fontosságát emelte ki köszöntőjében Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke: „A történelmi múlt mellett ma a családokat ünnepeljük. Székelyföldnek az erős család az alapja. A család az, ami meghatározza jövőnket. Az erős családból, lesz a kemény Székelyföld, és az egész kemény nemzetiség.”
Az ünnepi megemlékezés az 1908-ban állított emlékműnél folytatódott, ahol koszorúzással és főhajtással tisztelegtek a székely hősök emléke előtt. Hargita Megye Tanácsa részéről Petres Sándor alelnök helyezett el koszorút.
A Székelyföldi Családok Napján hagyománnyá vált a népes családok díjazása. Idén Hargita Megye Tanácsa, karöltve Gyergyószárhegy, Gyergyóditró, és Gyergyóremete önkormányzatával díjazott három családot: a remetei Albert család tíz, a ditrói Câmpan család hat, míg a szárhegyi Szabó család öt gyermeke részesült emléklapban és Székely termékes ajándékcsomagban. Az ünnepség színfoltját jelentette a székely családok kenyerének megszelése, melyet pár perc alatt elfogyasztottak a jelenlévők.
A folytatásban a remetei napközisek, a Cika Zenekar, a magyarországi Kiss Kata Zenekar valamint a Katorzsa együttes lépett fel. A nap folyamán a Dévai Szent Ferenc Alapítvány könyvsátra, a Csíki Anyák Egyesületének arcfestő sátra, a Caritas játszóháza várta a gyerekeket, akiknek vattacukorral és légvárral is kedveskedtek a szervezők.
 
Csíkszereda, 2012. szeptember 8.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774