Nemzetközi turisztikai konferenciát rendeztek Gyergyószentmiklóson

( Szavazat)43 megjelenítés
A turizmus szerepe a területi fejlesztésben címmel szervezte idei – immár ötödik – nemzetközi konferenciáját a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Földrajz Karának Gyergyószentmiklósi Tagozata október 10-én. A téma előadóihoz csatlakozva Mik József borszéki polgármester Négycsillagos ajánlat Borszékről címmel tartott vetített képes előadást a gyergyói térség és az egész megye turizmusa számára lendületet adó, nagyléptékű turisztikai projektekről. 
 A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Földrajz Kara Gyergyószentmiklósi Tagozatának helyet adó Csíky-kerti arborétum egyetemi amfiteátrumában nagy érdeklődés fogadta szerdán az V. nemzetközi konferencia témáját. A turizmus szerepe a területi fejlesztésben témakörben értekező külföldi előadókat és meghívottakat – – köztük a társszervező Hargita Megye Tanácsa képviseletében jelen levő Magyari Vencel megyei tanácsost – dr. Dombay István egyetemi docens, a gyergyói intézmény vezetője köszöntötte.
A beszédeket követő nemzetközi plénumban, elsőként, Mariana Assenova a török határnál lévő bolgár Tsarevo tengerparti település fejlődési stratégiájáról és jelenlegi problémáiról beszélt. A több mint 20 stranddal, 500 méter magas, 80 százalékban erdős hegyekkel bíró városkában 2007-ben indult el a turisztikai fejlődés: évi 5 millió eurós pályázatból gazdálkodnak, és már első évben több mint 1000 épületre bocsátottak ki építkezési engedélyt, 300 telek cserélt gazdát. Ám a gazdasági válsággal a ritmus lassult, a környezetvédők és a Stradja Nature Park igazgatósága között pedig állandó a konfliktus a partszakasz beépítése miatt, ennek fő oka a 2008-ban elkészült speciálismenedzsment-terv, amelyet azóta sem írtak alá.
Dr. Dávid Lóránt főiskolai tanár, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola Turizmus és Területfejlesztési Tanszékének vezetője a rendezvényszervezés gyakorlati környezeti hatásairól beszélt, előadását a budapesti Sziget Fesztiválon évente mért hulladékmennyiség adatainak összehasonlításával színesítette. Sokkoló változást mutattak ki például az elhasznált étolaj mennyiségénél: 5 év alatt hatszázszoros növekedést.
Harmadikként kapott szót Mik József borszéki polgármester, aki a romániai deficites törvénykezést és a kormányzati változásokkal folyamatosan változó nemzeti turisztikai stratégia hiányát vázolta helyzetképként, majd jelezte: Borszéken az egész régióba „berobbanó” turisztikai fejlesztési lehetőségen dolgoznak. Mint vetített képsorával illusztrálta is: a 300 ezer euróból régi képeslap mintájára újraépített, egyszerre 30 vendégnek helyet adó Ó-sáros borvizes fürdőt és szaunát október 27-én üzemeli be a város. Az 6 millió eurós pályázati alapból épülő, naponta 700 vendéget befogadó – több mint 4000 négyzetméter beépített területen fekvő – wellness és spa központ év végére 50%-ban elkészül, 2013 végéig pedig az átadása is megtörténne.
– Vissza tudjuk állítani azokat a régi kezeléseket, amelyeket Borszék országos fürdővárosi fénykorában végeztek ásványvízzel, és igazából a wellnessközpont átadása után lehet újból nagyturizmusról beszélni, amelynek a szolgáltatások révén, korszerű sípályánknak köszönhetően, folyamatosan az egész régióba való kirajzással lehet fellendülést jósolni – mondta Mik József.
Amint azt a térség parlamenti képviselőjeként is induló borszéki polgármester elmondta, a városra az ENSZ csapatának közreműködésével készítettek akciótervet, a fellendítésre pedig a szaktárca pilot-programjában való részvételből nyertek forrásokat – ebben Borszék mellett Herkulesfürdőt és Szulinát segíti a kormány. Mik József jelezte: „a kormányalapok megmoccanásáig” számos kisebb fejlesztést álmodtak és hoztak létre Borszéken régi képeslapok nyomán, amelyhez Hargita Megye Tanácsa támogatását élvezik: ilyen a Napfürdő-kilátó is. A létesítmény, valamint a wellness-építőtelep megtekintésére való meghívással zárva előadását Mik József vendégül hívta a hallgatóságot – és a sajtó jelen lévő képviselőin keresztül minden érdeklődőt – az október 27-i fürdőbeüzemelésre, továbbá a következő években az egyetemi hallgatók és kutatók szakterületén adódó munkalehetőségre is felhívta a figyelmet.
Az egész napos konferencia plénumot követő két ülésszakán több mint egytucat előadás hangzott el a turizmus és területfejlesztés témában.
A rendezvényt Hargita Megye Tanácsa a Hargita Közösségi Fejlesztési Társuláson keresztül 3500 lejjel támogatta.
 
Gyergyószentmiklós, 2012. október 10.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774