Nemzetközi tánc- és mozgásszínházi fesztivál kezdődött Gyergyószentmiklóson

( Szavazat)23 megjelenítés
Világhírű előadók a dance.movement.theateren
Ünnepélyes megnyitóval, illetve az ezt megelőző egyedi tárlattal rajtolt Gyergyószentmiklóson a dance.movement.theater fesztivál szeptember 12-én. A Hargita Megye Tanácsa által is támogatott, szeptember 16-ig tartó rendezvény szerda esti ünnepi nyitányán a megyei önkormányzatot Bende Sándor tanácsos képviselte. 
 Premierrel rajtolt Gyergyószentmiklóson a kétévente megrendezett – immár negyedik – dance.movement.theater (tánc.mozgás.színház) nemzetközi fesztivál: a kifejezetten e fesztivál számára készült Gróf Bánffy Miklós című kiállítást a magyar Országos Színháztörténeti Intézet kurátora, Szebeni Zsuzsa hozta létre. Az eredetileg Bánffy Miklósról és Bartók Béláról szóló tárlatanyag olyan kottákat is tartalmaz, melyeket az íróként és színháztörténeti szerepéről is ismert gróf jegyzett le (aki 1912-ben az Operaház intendánsa volt, és ő emelte be Bartókot az Operaház életébe). E kották eddig nem voltak hozzáférhetőek, a gyergyói fesztiválon jelen levő Cári Tibor zeneszerző azonban először szólaltatta meg őket élőben.
A fesztivál esti nyitóünnepélyén a szakma képviselői és meghívott alkotók mellett a térség színházkedvelői ültek a város színháztermében, akiknek Béres László fesztiváligazgató – a szervező Figura Stúdió Színház igazgató-rendezője – elmondta: „Ez a fesztivál szembemegy a világban eluralkodott értékválsággal. A gazdasági krízisre fejlődéssel, bővüléssel reagál, hiszen az eddigi három nap helyett most öt napig hívja fel magára a figyelmet.”
Bende Sándor megyei tanácsos Borboly Csaba tanácselnök és a megyei testület nevében köszöntötte a fesztivál minden szereplőjét, valamint a vasárnapig napi két különleges előadáshoz hozzáférő nézőket. Mint fogalmazott: örömmel tölti el, hogy Hargita Megye Tanácsa egy ilyen rangos rendezvényhez hozzáteheti a maga erejét, támogatását, és reméli, hogy az együttműködés a továbbiakban is fennmarad. A megyei testület a fesztivált 10 000 lejjel támogatta.
A beszélők sorában még a színházat fenntartó városi önkormányzat képviselője, valamint a támogató Communitas Alapítvány képviselője szólalt fel. A megnyitót közvetlenül követte a budapesti Artus színház társulata Kakaskakaskakas című előadása, 21 órától pedig Cári Tibor zeneszerző és Baczó Tünde koreográfus 30 perc című előadása.
A fesztiválon tizenkét előadást mutatnak be romániai, magyarországi, francia műhelyek tolmácsolásában, továbbá koncerteket is illesztettek a szervezők az ínyencségeket, különlegességeket, egyedi produkciókat ötvöző programba. A fesztiváligazgató nagy „fogása” idén Nagy József JEL Színházának jelenléte. Nagy Józsefék világhírű Woyzeck-előadását 1994 óta játsszák a világban: a belgrádi, hamburgi, cividalei, perigaux-i, moszkvai Aranymaszk és UNICEF-nagydíjak után az előadással Nagy József 2001-ben elnyerte a legrangosabb európai színházi díjat, az Európai Színházak Szövetségének Taormina nevű Európa-nagydíját.
A fesztiválszervezők külön figyelmet szentelnek a rendezvényen a magyar és román színházi szakma képviselőinek kritikai jelenlétére, a fesztivál honlapján pedig dramaturgok közreműködésével rendhagyó blog is indul.
Háttér:
A 2006-ban útjára indított és kétévente megszervezett rendezvény célja a tánc, a mozgás és a színház közötti törékeny határvonal keresése. Az idei fesztivál az INTERACTIONS (KÖLCSÖNHATÁSOK) alcímet viseli, a résztvevők az előadásokon, szakmai fórumokon a zene, a tánc, a mozgás és színház közötti átjárhatóságot vizsgálják.
Az idei fesztivál fellépői: Nagy József – Jel Színház (HU), Bozsik Yvette Társulat (HU), Artus Kortárs Művészeti Stúdió – Goda Gábor Társulata (HU), Mădălina Dan & Mihaela Dancs (RO), Ágens Társulat (HU), Gergye Krisztián Társulat (HU), Kobez – Center Memoire du Corps (FR, Tolouse), Vlaicu Golcea & Sergiu Matiş (RO), Téglás István & Andreea Novac (RO), Bicskei Zsuzsa (HU), Cári Tibor & Baczó Tünde (RO), Udvarhely Táncműhely (RO), Figura Stúdió Színház (RO).
Melléklet:
A fesztivál részletes programja hozzáférhető a http://dance.figura.ro/ honlapon.
 
Gyergyószentmiklós, 2012. szeptember 12.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774