Nemzetközi pszichiátriai konferencia Csíksomlyón

( Szavazat)60 megjelenítés
Rangos nemzetközi eseménynek ad otthont a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmány Ház: itt tartják június 24–26. között a  IV. Nemzetközi Román–Magyar Pszichiátriai Konferenciát és a  VI. Országos Pszichiátriai Szimpóziumot, amelyet a Román és Magyar Pszichiátriai Társaság, valamint a  cry for help alapítvány szervezett, Hargita Megye Tanácsa támogatásával.

A konferencia védnökei dr. Szabó Béla, a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulja, Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere és Ladányi László Zsolt, Hargita megye prefektusa.
Az esemény megnyitóján Borboly Csaba elmondta, bízik abban, hogy a közigazgatásnak csak hasznot hozhat egy ilyen rangos esemény, hiszen az egészségügyi  decentralizáció elkezdődött, Hargita Megye Tanácsa átvette a tölgyesi Pszichiátriai Kórházat és a Megyei Sürgősségi Kórházat. „Nem elég csak betonozni és aszfaltozni, elsődleges szempont a lakosság egészségi állapotának megőrzése, illetve javítása, ennek érdekében szervezünk programokat, egészségügyi felméréseket, és minden rendelkezésünkre álló eszközzel támogatjuk az egészségügyet” – fogalmazott Borboly.
A román pszichiátriai társaság üdvözli és támogatja a már hagyományossá vált csíkszeredai román–magyar pszichiátriai konferenciát. A konferencia témaválasztásának időszerűsége a romániai konferenciák egyik legrangosabbjává emeli a csíkszeredai találkozót, annál is inkább, mert a két ország között létezik egy szoros kapcsolat, a szociokulturális közelítések és a történelmi tapasztalatok pedig hasonlóak.  A találkozó által teremtett tapasztalatcsere lehetősége és a magyar kollégákkal fennálló kapcsolat elősegíti a további együttműködést, és egy humánus ügy, a depresszió és következményei kezelésének támogatását – mondta el a konferencia kapcsán prof. dr. Pompilia Dehelean, a román pszichiátriai társaság elnöke.
„Az eddigi tapasztalatok alapján ezek a találkozások és tudományos eszmecserék nagyon fontos szerepet töltenek be a kétoldalú kapcsolatokban. Megismerhetjük egymást, tanulhatunk egymástól. A festői környezet, a szíves vendéglátás, a kedvező utazási és részvételi feltételek teszik még vonzóbbá ezt a találkozást. A Magyar Pszichiátriai Társaság, mint társrendező hívja és várja tagjait erre a konferenciára” – fogalmaz Harmatta János, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.
A konferencia témáját a Hargita megyei pszichiáterek a megyeszékhelyen megrendezett eddigi országos rendezvényeik címszavává emelték. Idén is bemutatnak a 2008-as konferencia után megjelent köteteket és szerzőiket, továbbá díjazzák a rezidensek által írt legjobb három dolgozatot.
A depresszióval és öngyilkossággal kapcsolatos témák aktuálisak és fontosak epidemiológiai és közegészségügyi szempontból, ugyanakkor a hasonló kultúrával rendelkező helyi közösségek által jól meghatározott, közös probléma. A terápiás tapasztalat és a módszerek cseréje előnyös lehet mind a magyar, mind a román kollegák és pácienseik számára.
Csíkszereda, 2010. június 25 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774