Nemzetközi projektpartner-találkozót tartanak Csíkszeredában

( Szavazat)33 megjelenítés
„Mindegy, mi a kérdés, az erőszak nem válasz” – ez a mottója annak a csíkszeredai tanácskozásnak, amelyet a C You! – A közösségek megelőzik a fiatalok körében terjedő erőszakot elnevezésű, kétéves nemzetközi projekt menedzserei tartanak október 2-án és 3-án. A romániai partner a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, ezenkívül pedig még hat ország képviselői vesznek részt: Ausztria (fő partner), Dánia, Franciaország, Görögország, Olaszország, Svédország.
A kedd reggeli megnyitón jelen volt Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke is, aki köszöntőbeszédében röviden bemutatta a vendégeknek Hargita megyét, továbbá az itt működő gyermekvédelmi intézményt, amelynek gyakorlatát az ország egyik legjobbjának nevezte, ráadásul civil szervezetek bevonásával bővítették a megye ellátórendszerét. Elekes Zoltán, a szociális és gyermekvédelmi vezérigazgatóság vezetője szerint ez a projektmenedzser-találkozó egyben szakmai találkozó is, amelyen a fiatalok körében terjedő erőszak a téma, és próbálnak megoldást találni erre a problémára, illetve módszereket találni a megelőzésre.
– A résztvevők különböző területekről érkeztek: vannak civilszervezetek részéről, önkormányzatok képviseletében; van, aki sérült gyerekekkel foglalkozik, van, aki ifjúsági tevékenységgel – nyilatkozta az igazgató.
Elke Maurer, aki az ausztriai, fő partnert képviseli, elmondta, hogy ezeken a találkozókon egymás jól bevált gyakorlatait ismerhetik meg a résztvevők, összehasonlíthatják módszereiket, stratégiáikat.
– Ezek a műhelymunkák a szociális területen dolgozóknak, illetve tanároknak szólnak, ami szakmai fejlődést jelenthet számukra, és megtanulhatják, hogyan kezeljék az agresszív eseteket, miként reagáljanak ilyen helyzetekben – nyilatkozta.
A C You!-hoz Hargita Megye Tanácsa több mint hétezer euróval járult hozzá. A projekt keretében a gyermekvédelmi igazgatóság vetélkedőt szervezett 3-5 személyből álló, 15–25 év közti fiatalok alkotta csoportoknak a szeptember 17–november 16. közti időszakra „Légy tudatos, légy megelőző!” szlogennel, „Ártalmatlanítsd az erőszakot kreativitásoddal!” felhívással. Be lehet nevezni festménnyel, grafittivel, rövidfilmmel, animációval, komédiával, fényképpel, színpadi előadással, zenei szerzeménnyel. Az alkotásokat november 30-án díjazzák. Az első díjat két személy kaphatja meg, aki a jövő évben részt vehet a projekt svédországi zárókonferenciáján.
A C You! fő célkitűzése bizonyos erőszak-megelőző intézkedések kidolgozása és megvalósítása közösségi szinten, minden olyan csoport vagy szervezet bevonásával, amely fiatalok között tevékenykedik, vagy amely közvetlen kapcsolatban áll velük, és ezáltal lehetősége van befolyásolni őket, illetve hatni rájuk. A projekt céljai között szerepel a közösségek szerepének megerősítése és az intézmények közötti együttműködés támogatása. Zárórendezvényként 2013 őszén konferenciát rendeznek a svédországi Jönköpingben, ahol bemutatják a projekt végeredményeit, és megtervezik a jövőbeli tevékenységeket.
 
Csíkszereda, 2012. október 2.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774