Nemzetközi Grafikai Szemle – II. Székelyföldi Grafikai Biennále

( Szavazat)27 megjelenítés
2012. február 14-én került sor a Nemzetközi Grafikai Szemle – II. Székelyföldi Grafikai Biennále nyitó sajtótájékoztatójára. Jelen voltak a Biennále szervezői: Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetői. Szarka Gábor, a Csíkszeredai Főkonzulátus konzulja, illetve Siklódi Zsolt, a rendezvény kurátora is megtisztelte jelenlétével a sajtótájékoztatót.
 
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy a második alkalommal megszervezett Székelyföldi Grafikai Biennále hagyományteremtő, és lassan hagyományőrzővé válik, olyan rendezvény, amely Székelyföld és a székelység felé fordítja a világ figyelmét. A három székelyföldi megye olyan jelentős rendezvénye ez, amely hozzájárul Székelyföld építéséhez, fejlesztéséhez. 2010-ben 11 országból közel 700 alkotással neveztek be versenyszerű szemlére, amely által a térség Európa művészeti térképére került. A II. Grafikai Biennálénak szintén májusban lesz a megnyitója és a díjátadója, ami egyúttal a Székelyföld Napok nyitó akkordja is.
Tamás Sándor, Kovásza Megye Tanácsának elnöke elmondta: „Közel 4 éve már, hogy a székelyföldi megyék nem egymás ellenében, hanem összefogással dolgoznak. Ennek eredménye a hatékony együttműködés, amely építi a székely közösséget. Közösséget fejleszteni nemcsak az aszfaltozással, építéssel, vagy felújítással lehet, hanem kultúrával is kell”. Kovászna megye közgyűlésének elnöke hangsúlyozta: a kultúrára országszerte Székelyföldön fordítanak a legtöbb pénzt. Az önkormányzati vezető ismertette a Székelyföldi Grafikai Biennále költségvetését, melyet Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, valamint a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium közösen finanszíroz. A sajtótájékoztatón Tamás Sándor bejelentette: jövő évben első ízben szervezik meg a Székelyföldi Fotó Biennálét is, így évente váltja majd egymást a grafikai, illetve a fényképészeti esemény.
Szarka Gábor, a Csíkszeredai Főkonzulátus konzulja a rendezvény nemzetközi fontosságát emelte ki, és sok sikert kívánt a szervezőknek, hogy sikerüljön megtartani a rendezvény nemzetközi jellegét.
Kassay Lajos Péter, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója röviden összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat az I. Székelyföldi Grafikai Biennáléról, és ismertette az idei rendezvényt is, továbbá beszélt a Biennále elindulásáról és a váratlan sikeréről. Elmondta, a rendezvény célja, hogy a székelyföldi grafikusok bekerülhessenek a nemzetközi körforgásba, illetve hogy a nemzetközi művészet is eljusson a székelyföldi művészekhez. Az előző rendezvényre pár száz alkotást vártak, de meglepetésükre 11 országból összesen 683 alkotás érkezett, melyből 71 bekerült a Biennále katalógusába, illetve 245 alkotás részt vett egy vándorkiállításon, amely összesen 4 helyszínen volt megtekinthető: Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Temesvár, valamint Marosvásárhely. A Grafikai Szemle sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a miskolci és a krakkói biennáléval emlegették egy helyen. Az idei szemle két zsűrizésen fog keresztülmenni, első lépésben az elektronikus formában beérkezett alkotásokat bírálják el, majd ezt követően az előzsűrizett és beküldött műveket értékeli a szakmai zsűri.
Imreh Márton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője a rendezvény hivatalos megnyitójáról és a díjátadóról beszélt. A II. Székelyföldi Grafikai Biennále első kiállítását Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter fogja megnyitni 2012. május 18-án délután 5 órától, Sepsiszentgyörgyön. A kiállításmegnyitót 6 órától díjátadó ünnepség követi, ahol a zsűri méltatja az alkotásokat. A megnyitó jazzkoncerttel zárul. Imreh elmondta, hogy az idei terv egy új hagyomány megteremtése, éspedig hogy a Grafikai Szemle kiállításával párhuzamosan kerüljön sor az előző szemle nyertesének egyéni kiállítására is, amely szintén részét képezné a vándorkiállításnak.
Siklódi Zsolt, a Biennále kurátora az esemény szakmaiságáról beszélt. Elmondta, hogy az idén is két kategóriában lehet benevezni: hagyományos és kísérleti grafikában. Nevezhetnek hivatásos képzőművészek vagy képzőművészeti egyetemen tanuló diákok. Kizárólag grafikai alkotásokkal lehet benevezni, rajzot, pasztellrajzot, akvarellt nem fogadnak el. A munkák méretei is szabályozva vannak, a hagyományos grafikai alkotások maximum 100x70 cm, míg a kísérleti grafikai alkotások 200x100 cm nagyságúak lehetnek. Első körben digitális formában várják a munkákat 2012. március 20-ig (déli 12 óráig). A beérkezett digitális reprodukciók közül a nemzetközi, egyetemi professzorokból álló szakmai zsűri kiválasztja azt a 280 alkotást, amelyek eredetijét be kell küldeni 2012. április 27-ig, és majd azt követően újabb elbírálásra kerülnek. A második zsűrizés 2012. április 28–30-án lesz. Azt követően ki fog derülni az is, hogy kik lesznek a második Grafikai Szemle győztesei. A versenykiírásról minden információ megtalálható a www.grafikaiszemle.ro oldalon.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774