Nemzeti szórványalap kialakítására lenne szükség

( Szavazat)28 megjelenítés

„A Magyar Köztársaság Országgyűlése – a határon túli magyar szervezetek, egyházak bevonásával – alkosson nemzeti szórványstratégiát, a magyar kormány pedig a stratégia céljainak megvalósítására alakítsa ki a nemzeti szórványalapot, amely a szórványközösségek fejlesztésének fő finanszírozója kell legyen” – hangzott el Borboly Csaba javaslata július 23-án a tusnádfürdői nyári szabadegyetemen.

Hargita Megye Tanácsának elnöke a Tusványoson tartott Szubszidiaritás és önkormányzatiság a Székelyföldön című beszélgetésen vett részt Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnökkel, Bunta Leventével, Székelyudvarhely, illetve Antal Árpád Andrással, Sepsiszentgyörgy polgármesterével együtt. A Hargita megyei tanácselnök szerint nagy segítséget nyújthat a magyar kormány, illetve általában az anyaországi társadalom nemcsak a szórványprogramban, hanem a székely termék és a székelyföldi turizmus ügyében is. Ezért javasolta azt is, hogy a Szülőföld Alap támogatási rendszerének átalakításakor hozzanak létre közösen egy Helyi Termékfejlesztési és Térségmarketing Alapot, amelyből ezeket a tevékenységeket támogatni lehet. Borboly Csaba szerint a három említett témakör a Székelyföld számára alkalmas fejlődési modellt jelent.

„A Székelyföld azt is jelenti: együtt” – jelentette ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, kifejtve, hogy az elmúlt két évben a két megye elkezdte a szoros együttműködést, amelyben a helyi önkormányzatok is részt vesznek. Erre konkrét példa, hogy a bukaresti Romexpón Hargita, Kovászna és Maros megye közösen, a Székelyföld-standdal jelent meg, akárcsak a budapesti Hungexpón. „Ennek van visszhangja, az ebben álló erőt használni lehet további építkezésre az autonómia irányában. Több európai példa mutatja, hogy az autonóm területek jobban működnek, amióta saját maguk dönthetnek az őket érintő ügyekben” – mondta Tamás Sándor, fontos célnak nevezve a székelyföldi brand erősítését.

Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy Cseke Attila „az egyetlen olyan miniszter, aki decentralizált valamit ebben az országban”. A polgármester hangsúlyozta, hogy a kórházak és a rendőrség is hatékonyabban tudnak működni, ha helyi szinten határozhatják meg a prioritásokat.

Hargita Megye Tanácsa idén is támogatta a Tusványos rendezvényt.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774