Nemzetegyesítés az államalapítás ünnepén

( Szavazat)40 megjelenítés
Háromszáz erdélyi lakós tette le a magyar állampolgársági eskűt az államalapítás ünnepe alkalmával augusztus 20-án határon innen és túli térségek és települések összefogásának köszönhetően.
 
 
Az eskűtétel lehetőségét a Hargita megyei lakósok számára Hargita Megye Tanácsának Borsód-Abaúj-Zemplén megye önkormányzatával az Összetartozunk szórványprogram keretében kialakított együttműködése teremtette meg. A Beszterce-Naszód megyei Abaújszántó, illetve Sárospatak és Bodrogkeresztúr önkormányzata a székelyvarsági, parajdi, brassói és marosvásárhelyi lakósokat segítette hozzá a magyar állampolgársági eskű letételéhez.
 
Az eskűtételen részt vett Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Hargita Megye Tanácsának részéről pedig Borboly Csaba tanácselnök. Az ünnepi eseményen tette le az állampolgársági eskűt Becze István Hargita megyei tanácsos is, aki Hargita Megye Tanácsának szórványprogramja keretében több rendben kalauzolta a Beszterce megyei magyar közösségek tagjait magyarországi eskűtételre, illetve felülvigyázta az eskűtétel előkészítési folyamatát, amely során az RMDSZ Csíki Területi Szervezete díjmentesen nyújtott segítséget a dokumentáció összeállításában és a hivatalos iratok lefordításában.
 
Borboly Csaba tanácselnök szerint a jelképes összefogás megerősítő hatással van az erdélyi közösségekre.
 
– Közel 800 kilométer távolságra egymástól ugyanabban az időpontban ünneplünk, és sütjük évről-évre az új búzából a kenyeret. Ugyanazok a gondjaink a mindennapokban, ami a kölcsönös segítségnyújtásra kell, hogy ösztönözzön minket. Közösségeink csak így tudják elkerülni a végleges beolvadást, és a szórványközösségek helyzetének tudatában úgy kell cselekedjünk, hogy a bajba jutott közösségeket a megmaradás végváraiként erősítsük meg – mondta Borboly Csaba az ünnepi eseményen.
 
Hasonlóan vélekedett Kövér László is, aki szerint a biztonságos jövő záloga az elszakított magyar nemzetrészek újbóli egymásratalálásában rejlik. Hangsúlyozta: „Magyarországnak megnyugvásra, bizakodásra kell, hogy okot adjon az erdélyi, vajdasági és felvidéki közösségek csatlakozása”.
 
A huszadikai eskűtételre Hargita és Borsod-Abaúj-Zemplén megye testvérkapcsolata révén nyílt lehetőség, amelyről áprilisban Miskolcon egyeztetett a két megye képviselete. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 50 Hargita megyei közhivatalnok számára ajánlotta fel az állampolgárság megszerzésének könnyített eljárását, amely lehetőséget Hargita Megye Tanácsa az Összetartozunk szórványprogramja révén támogatott magyar közösség javára ajánlotta fel. Az ötventagú küldöttség Becze István megyei tanácsos vezetésével júniusban Miskolcra utazott, ahol a szórványközösség tagjai benyújtották az állampolgárság igényléséhez szükséges iratcsomót. Ennek eredményeként augusztus 20-án parajdi, varsági, illetve Brassó és Maros megyei magyar lakósok tették le ünnepélyes fogadalmukat.
 
Csíkszereda, 2011. augusztus 21.
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774