Nem csökkenne a jelenlegi megyék hatásköre

( Szavazat)27 megjelenítés
Régiókat terveznek a megyék fölé
A Romániai Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (UNCJR) éves közgyűlésén vesz részt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a szervezet alelnökeként, a Tulcea megyei Murighiolban. Szeptember 13-án, csütörtökön a közgyűlésre ellátogatott Victor Ponta miniszterelnök, aki a kormánynak az ország közigazgatási átszervezésére vonatkozó tervéről beszélt a tanácselnököknek. 
 . Eszerint a jelenlegi megyék határai nem módosulnának, hatáskörük sem csökkenne, hanem új közigazgatási egységeket, régiókat hoznának létre, amelyek több megyét foglalnának magukban, és átvennének a kormánytól bizonyos hatásköröket.
– Az elképzelés szerint például a fejlesztési minisztérium megszűnne, ami a magyarlakta térségeknek is kedvező lenne, hiszen térségi szinten jobban lehetne kezelni a fejlesztési pénzeket. Ugyanakkor egészségügyi és oktatási hatásköröket is le lehetne hozni a régiók szintjére. Ilyen szempontból ez a közigazgatási átszervezés számunkra nem lenne hátrányos, hiszen a döntések közelebb kerülnének hozzánk – kommentálta a tervet Borboly Csaba.
Mint azt a tanácselnök nyilatkozta, a régiók határairól nem esett szó, és ebben a vitában lesz az RMDSZ-nek nagy szerepe, hogy ne a kormány által javasolt nyolc régióról beszéljünk, hanem az RMDSZ által szorgalmazott tizenháromról.
– Továbbra is fontosnak tartom, hogy a székely megyék egy régióba kerüljenek, és a többi magyarlakta térség súlya se csökkenjen a közigazgatási átszervezés során – hangsúlyozta Borboly Csaba.
 
Csíkszereda, 2012. szeptember 13.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774