Nem csak nyugaton lehet!

(0 Szavazat)32 megjelenítés

Ha azt szeretnénk, hogy haladjunk, azokat az embereket kell megszólítsuk,  akik tenni akarnak. Önerőből kell építkeznünk, ha senki nem siet segítségünkre – mondta március 29-én Puskás Elemér polgármester a gyergyóditrói Székelyföldi Akadémia megnyitóján.

Az előadást Gászpor István, Hargita Megye Tanácsa fejlesztési igazgatóságának szakembere indította, aki a Hargita megyei mezőgazdasági stratégiáról beszélt. A vidékfejlesztéshez megfelelő intézményi háttér is kell, amely a térség potenciáljának és a lakosok elvárásainak felmérése után egy koncepció mentén tesz lépéseket – mondta a szakember. Őt Márton István, Hargita Megye Tanácsa közhasznú vidékfejlesztési társaságának vezetője követte és a hagyományostermék-vásárokról, a tejfeldolgozó központok építéséről, valamint a kis vágóhidak kialakításáról tartott előadást. A Hargita megyei termelők támogatásának érdekében felsorakoztatott kezdeményezések és beruházások szükségességét indokolta azzal, hogy fenntartható, helyi érvényesülést csak erős gazdasági alapokkal lehet elérni, amiért meg kell dolgozni. Az elkezdődött itthoni építkezés sikeres lépéseit, a sajtkészítő képzéseken és a helyitermék-vásárokon készült fényképekkel szemléltette.

 

Az előadást követően Puskás Elemér polgármester a tejszeparátor beszerzéséről érdeklődött, amely beszerzésében Hargita Megye Tanácsa nyújt segítséget előjegyzés alapján. 
Ezután Borboly Csaba, megyeitanács-elnök válaszolt a résztvevők kérdéseire. A megyei tanács, a mezőgazdasági stratégiához kapcsolódó programokban való részvételét illetően elmondta, hogy egyéneket nem, de társulásokat támogat.       
A megyei tanács jogászai keresik a módját, hogy a féléves költségvetés-kiegészítéskor az újonnan megalakult társulások támogatása is lehetséges legyen. Szeretnénk felgyorsítani a kisvágóhidak létrehozásának folyamatát és példák bemutatásával, a Székely Gazda szakfolyóirat ingyenes terjesztésével fokozni akarjuk a kezdeményezési kedvet – mondta

 Borboly Csaba, hozzátéve, hogy ezzel párhuzamosan a megyei tanács nagy hangsúlyt fektet a kommunikációra is, hogy tudatosítsa a lakosokkal, hogy nem csak nyugaton lehet eredményeket elérni. Erre a célra volt kitalálva a Székelyföldi Akadémia előadássorozat, ezért szervezünk találkozókat a polgármesterekkel, és ezért akarjuk bevonni a döntés-előkészítésbe az egyházak képviselőit, a tanerőt és az orvosokat, hogy a közösség rezdüléseire figyelve, a helyben megfogalmazott igényeket részben helyben megoldjuk, részben politikai szintre emeljük – fejtette ki a megyei tanács kommunikációs stratégiájának lényegét Borboly Csaba.

A továbbiakban a Zöld Ház program Hargita megyei futásával, az egyszerűsített erdősítéssel, valamint a mezei utak feljavításával kapcsolatos kérdések hangzottak el. 
A megyei tanács képviselőinek válaszából kiderült, hogy a Zöld Ház program pénzforrásának számító Környezetvédelmi Alap folyamatosan telik fel, így folyamatosan lesznek kiírások is. Az erdősítési kiírás elsősorban a déli megyéknek kedvezett, ahol hófogó szerepet szánnak az új erdősávoknak. Hargita megyében elsősorban a leromlott, kőfolyásos területek esélyesek, ami pedig a mezei utakat illeti, azok nem esnek a megyei tanács hatáskörébe, mondták a megyei szakemberek, de megoldást jelenthet a tulajdonosok összefogása a területeikhez vezető utak karbantartásáért, ahogyan önkéntes alapon tették ezt szüleik és nagyszüleik.  Puskás Elemér polgármester hozzáfűzte, hogy a mezei utak idéntől fognak a község ügykezelésébe kerülni és ezentúl önkormányzati segítségre is lesz lehetőség.

Csíkszereda, 2011. március 29.  

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774