Nem a külföldi tőke érdekeinek alárendelt és kiszolgáltatott természetvédelemre!

( Szavazat)26 megjelenítés
Anyagi érdek állhat a Natura 2000 terjeszkedése mögött

Hargita Megye Tanácsa Borbély László környezetvédelmi miniszterhez beadványt juttat el, amelyben kéri azoknak a hatástanulmányoknak az ismertetését, amelyek alapján új természetvédelmi területek kijelölését szorgalmazza a Natura 2000 szervezet.

 

A december 17-i tanácsülés utolsó mozzanataként Borboly Csaba elítélte a Hargita megyei Natura 2000-területek bővítését. Hargita Megye Tanácsának elnöke a Különfélék napirendi pontban előterjesztett rövid helyzetjelentésre reagálva kijelentette, hogy a magukat természetvédőnek tartó szakemberek kezdeményezése minden további nélkül gyarmatosító szándékúnak nevezhető, gazdasági érdekeket követ és veszélyeztet minden előrelépést, ami eddig Székelyföldön megvalósult, tehát aláaknázhatja a térség jövőjét.

Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000-területek újabb bővítését tűzte ki célul a Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási Minisztérium Hargita megyében. Erről Hargita Megye Tanácsa egy 2010. december 3-án keltezett átiratból értesült, amelyben a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség megbeszélésre hívta a megyei tanács illetékeseit az újonnan kijelölt Natura 2000-területekkel kapcsolatban.

A Borbély László környezetvédelmi miniszterhez címzett beadványban Hargita Megye Tanácsának illetékesei kérik a hatástanulmányok ismertetését, amelyek alapján az új közösségi jelentőségű, természetes élőhelytípusokat magukban foglaló Hargita megyei területeket kijelölték, továbbá sérelmezik, hogy a kijelölés során nem értesítették és nem kérték ki a véleményét sem az érintett területek tulajdonosainak, sem a helyi önkormányzatok illetékeseinek. A beadvánnyal Hargita Megye Tanácsa azt szeretné elérni, hogy a környezetvédelmi misztérium ne hagyja jóvá az új Natura 2000-területek végleges kijelölését az érintett helyi közigazgatási egységek és a területtulajdonosok írásos beleegyezése nélkül.

A Natura 2000-területek célja a biológiai sokszínűség megóvása, a fajok és élőhelytípusok hosszú távú fennmaradásának biztosítása természetes elterjedésük szinten tartásával vagy növelésével, de épp ez okoz gondot Hargita megye esetében. A megye jelentős része ugyanis hegyvidék, amely mezőgazdasági szempontból a nehezen megművelhető kategóriába sorolható. Ezeknek a területeknek a Natura 2000-területek javára való további csökkentése ellentmond az Európai Unió Közösségi Agrárpolitikájának, amely a hagyományos földművelési formák megőrzését is célul tűzte ki, ugyanakkor a mezőgazdasági területek csökkenése hátrányosan érinti a mezőgazdaságban dolgozókat, közvetve pedig Hargita megye minden lakóját.

A biodiverzitás és az állatállomány védelme szempontjából nem mellékes, hogy Hargita megyében már így is súlyos gondok vannak a vadkárok miatt, ráadásul a medveállomány messze meghaladja az európai uniós átlagot.

– Tudatában vagyunk a természetvédelem fontosságának, és látjuk a  természetvédelmi területek növekedésének pozitív hozadékát is, tekintettel arra, hogy az ott megtermelt javak és termékek piaci pozicionálását erre is lehet építeni. De attól tartunk, hogy a Hargita megyei termelők és gazdák megélhetését sodorjuk veszélybe azzal, ha újabb előírásokkal korlátozzuk tevékenységüket, és ha teljesen vagy részlegesen területeket vonunk ki a mezőgazdasági művelés alól – mondta Borboly Csaba, hozzátéve: – A termelők mellett Hargita Megye Tanácsa is közvetlenül érintett az ügyben, hiszen a természetvédők furcsamód bejelölték a megyei hulladéktározó számára felvásárolt 15 hektáros területet is.

Hargita Megye Tanácsa éppen emiatt sejt mögöttes szándékot a természetvédők tevékenységében, és nemtetszését fejezi ki a feltehetően politikai és gazdasági érdekek mentén történő Natura 2000-terjeszkedés iránt. A megyei tanács él a törvények adta lehetőséggel, és minisztériumi érvényt keres igazának, hiszen nem kis erőfeszítésbe került a megyei hulladéktározó helyének kijelölése és megvásárlása.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774