„Négyesfogat” összefogásával épült Orotva ravatalozója

( Szavazat)194 megjelenítés
A közigazgatásilag Gyergyóditróhoz tartozó szórványfalu plébániájának nincs saját vagyona, ezért a közösség erejével és Hargita Megye Tanácsának támogatásával különlegesen értékes tulajdont jelent a november 18-én felszentelt ravatalozó kápolna. Mik József RMDSZ-es képviselőjelölt is helyszínen értesült az ünnep kapcsán a közösség örömeiről és gondjairól.  
 Ünnepi szentmisével indult a ravatalszentelő ünnepi vasárnap Orotván, ahol mindenki megjelent a misén a régen várt pillanatban – a hatszáz fős szórványtelepülésen ugyanis eddig a házaktól temettek: nem volt közösségi ravatalozó.
Amint azt Trucza Sándor plébános megfogalmazta „talán még fel sem tudják fogni a ravatalozó értékét”, hiszen immár nem kell gyalog körbemenniük a gyászolóknak az egymástól messzi eső, hegyes falurészeken, hanem a temető mellett épült szép és tekintélyes ravatalozó kápolnában virraszthatnak és adhatnak méltó végtisztességet.
– Örvendek, hogy olyan elöljárói vannak a községnek és olyan egyházi vezetése, hogy álmodni és építeni mertek. Hálás vagyok, hogy olyan közbirtokosság van, amelyik odaadó és odafigyelő, és olyan hívek vannak, akiknek adománya és munkája egyaránt a legfontosabb – fogalmazott a ravatalozó-szentelésen Petres Sándo, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, aki Borboly Csaba megyeitanács-elnök nevében is köszöntötte a jelenlévőket.
Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármester jelezte: „régről dédelgetett álma” teljesült be az orotvaiaknak. Mint fogalmazott, mindössze tízezer lejes ígérettel és ezzel az álommal fogtak neki 2010 decemberében, és bebizonyosodott: „működött a négyesfogat”: Hargita Megye Tanácsa, a helyi önkormányzat, a közbirtokosság és a helybéliek összefogása. Ennek számtalan erősítő jelét adták a helyiek: az alapot is kalákába tették le, de pénzbeli adományokkal is sokan segítettek.
A hívektől adományként kapott érték 40 180 lej, a ravatalozóra összesen 196 660 lejt költöttek. Ebből 80 000 lej a megyei önkormányzat támogatása, 70 000 lej Ditró község önkormányzatának hozzájárulása. A hívek közül többen építőanyaggal járultak hozzá a létesítményhez.
Az orotvai plébánia tulajdonába került ravatalozóhoz immár csak az esőlevezető csatornákat kell hozzápótolni – ezt, remélik, tavasszal sikerül elvégezni, különben az épület állaga megromolhat – mondotta a plébános.
Az orotvai plébánia a kommunista időkben önállósult – ezért semmilyen vagyona nincs, „árva gyermek, támogatásra szorul” – magyarázta a plébános.
A ravatalozót Portik-Hegyi Kelemen gyergyói főesperes szentelte fel, aki úgy fogalmazott: a hagyományainkban lévő jót meg kell erősítenünk, ám „bátraknak kell lennünk az új jeleket is olvasnunk, hogy mit akar tőlünk az Isten”. Hozzátette: „jövőt úgy tudunk építeni, ha ez az összefogás erősebb lesz”.
Az avatót követő fogadáson Puskás Elemér polgármester ajándékot nyújtott át minden hozzájárulónak: ki-ki saját nevét tartalmazó címkével ellátott üveg bort, amelynek címkéjén továbbá Ditró község címere és az orotvai ravatalozó képe a grafikai háttér.
A rendezvényen jelen volt Mik József, a térség RMDSZ-es képviselőjelöltje, aki a ravatalozószentelés utáni fogadáson megosztotta az elöljárókkal: Borszék polgármestereként is gratulál a helybéliek összefogásáért, kitartásáért. Mint mondotta, az ittlakók helyzete „otthonos” számára: ismeri ezt az építőerőt, ismeri „ezt a hitet a jóban”, hiszen a borszékiekkel ugyanebben igyekeznek erősödni.
A rendezvény végeztével Mik József a szintén helyszínen levő Bende Sándor megyei tanácsossal és Gyergyó területi RMDSZ-elnökkel, valamint Petres Sándor megyei tanács alelnökkel egyeztetve, Borboly Csaba megyei tanácselnöknek tolmácsolták az orotvaiak csatornaépítési gondját. Borboly Csaba a felvetésre jelezte: van kilátás arra, hogy tavaszra segíthessék az új orotvai ravatalozó ellátását a szükséges csatornával is.
Az orotvai ünnepről képsorozat található a http://mikjozsef.wordpress.com oldalon.
 
Orotva, 2012. november 18.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774