Natura2000 Hargita megyében

( Szavazat)175 megjelenítés
Még egy esély a megyei tanács jóvoltából az újonnan jelölt területekkel kapcsolatos problémák megoldására

Bár nem tartozik Hargita Megye Tanácsának közvetlen feladatkörébe a Natura2000-es területek jelölésével kapcsolatos problémák megoldása, a beérkezett számos panasz hatására a témában érdekelt összes felet egy megbeszélésre hívta össze Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke február másodikán a csíkszeredai megyeházára.

 

„A Natura2000-es területek új határainak kijelölésével kapcsolatban számtalan visszajelzést kaptam, amelyekben azt nehezményezték a Hargita megyei települések vezetői, hogy nem voltak kellő egyeztetések a témában a területeket javasló szakemberekkel. Így többen arra panaszkodtak, hogy számos területet indokolatlanul javasoltak védetté nyilvánításra, mivel köztük találhatók olyan mezőgazdasági belterületek is, amelyeken gazdálkodnak. Úgy vettem észre, hogy egyelőre a tulajdonosok csak a hátrányait látják a Natura2000-es területeknek, előnyökről senki sem tájékoztatta őket, és teljes mértékben ki voltak hagyva a jelölési folyamatból. Ezért elengedhetetlennek tartottam, hogy a két oldalról érkező elképzeléseket egyeztessük, találjuk meg azt a járható középutat, amely mentén egyensúlyba hozhatók a Natura2000-es területek és a helyi lakosok érdekei” – indokolta Borboly Csaba a megbeszélés szükségességét.

A közel száz Hargita megyei polgármester, közbirtokossági vezető és kistérségi menedzser részvételével tartott egyeztetésen jelen volt Kelemen Attila Márton, a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium témában illetékes tanácsosa, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szakemberei, a Natura2000-es területeket javasló szakemberek, illetve Becze István és Rafain Zoltán megyei tanácsosok.

Both József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa a Natura2000-es jelölési folyamat Hargita megyei helyzetét mutatta be. Szerinte a kételyek abból adódhatnak, hogy a lakosság nem volt időben tájékoztatva. Kiemelte, ember és természet kölcsönhatása mentén maradhatnak fent ezek a területek, ahol a hagyományos tevékenység megengedett, sőt ajánlott is, és a kezelési terv fogja szabályozni. Ezt a gondolatot erősítette meg Kelemen Attila Márton is, aki hangsúlyozta, hogy a Natura2000-es területeket nem szabad összekeverni a szigorúan védett területekkel. A Natura2000-es területeken ugyanis az összes eddigi emberi tevékenység folytatódhat, és a kijelöléskor érvényes tervek is kivitelezhetők, a további tevékenységeket pedig az adminisztrátorok által kidolgozott üzemtervek fogják szabályozni.

A hat új Natura2000-es területet javasló szakember közül kettő volt jelen a  megbeszélésen. Demeter László biológus az általa Natura2000-es övezetbe javasolt Csíki-havasok Élőhelyvédelmi Területet (SCI) mutatta be. Mint elmondta, a Csíki-havasok nem kapott eddig különösebb figyelmet, külföldi kutatók kezdték egyre gyakrabban látogatni, ugyanis különösen fontos élőhely számos védett faj számára.  Kiemelte, a Csíki-havasok esetében a természetvédelem és a helyi érdekek nem ütköznek, hanem éppen a kaszálás és a szarvasmarhatartás tartja fent ezt az értékes élővilágot.

Domokos Csaba, a marosvásárhelyi székhelyű Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa Hargita megyében a Bucsin és a Nagy-Küküllő védett területet javasolta a nagyvadvédelem szempontjából a Natura2000-es övezetbe. Mint elmondta a nagyvadak közül a medve az, amely a legjobban kutatott, ezért ennek a fajnak az élőhelye mentén javasolták a területeket. Hangsúlyozta, fontos, hogy biztosítsák a medvék mozgásterének a folytonosságát, és kitért a területen áthaladó autópályatervre, amelybe szeretnék, ha a nagyvadak számára létesített átkelőhelyek is bekerülnének. Domokos elmondta, egyesületük nyitott a javaslatokra, és amennyiben megalapozott az észrevétel miszerint, beépített, lakott területet is érint az általuk javasolt terület, módosítani fogják a jelölést.

A részt vevő polgármesterek, közbirtokossági vezetők és kistérségi menedzserek közül sokan felszólaltak, és elmondták kifogásaikat, félelmeiket a Natura2000-es övezetek kijelölési folyamatával kapcsolatban. Így többek között elhangzott, hogy komoly restrikcióktól félnek, ugyanakkor az egyik legnagyobb gondot abban látják, hogy plusz engedélyeket kell mindenre kiváltsanak, ami sok időbe és pénzbe kerül. Felmerült az adómentesség problémája is, amely egyrészt előnyt jelentene a tulajdonosoknak, másrészt ellehetetlenítené az helyi tanácsok működését. Elhangzott, a tulajdonosok nem látják át tisztán a Natura2000-es területek mentén igényelhető támogatási  és kárpótlási lehetőségeket, és nem is bíznak abban, hogy ezeket megkapják. Ugyanakkor pozitív vélemények is elhangzottak, például Homoródalmás esetében, ahol, mint Sándor Kálmán a homoródalmási közbirtokosság részéről elmondta, nem volt semmi gondjuk eddig a Natura2000-es területtel.

Kelemen Attila Márton miniszteri tanácsos az idő rövidségére hívta fel a figyelmet, ugyanis az Európai Unió felé való jelölési határidő közeleg, ezért ha bármilyen módosítást szeretnének az eddig jelölt területek kapcsán, akkor azt nagyon hamar elő kell terjesszék a minisztérium felé.

Borboly Csaba javasolta hogy február 16-ig az összes településről küldjék be az ellenvetéseiket, konkrét, megalapozott érveiket, bizonyítékaikat, hogy hol mit kellene kivenni, módosítani a jelölt területek esetében. Ez lenne egy utolsó lehetőség a módosításra, ezért kérte a jelenlevőket, hogy vegyék komolyan, és dolgozzanak ezen. Ezeket az észrevételeket Hargita Megye Tanácsa eljuttatja a Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszterhez. Borboly Csaba ugyanakkor felajánlotta megyei tanács segítségét abban, hogy elinduljon egy konzultáció a Natura2000-es területek adminisztrációja kapcsán, hogy az a helyiek bevonásával történjen, illetve pályázati információkkal is szeretnék segíteni a területtulajdonosokat.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774