Napenergiával a lakosság költségeinek csökkentéséért

( Szavazat)26 megjelenítés
Tusnádfürdőn zajlik december 13–15. között a Sikeres modellekkel a napenergia-felhasználás bővítéséért (Widening the Thermal Solar Energy Exploitation by the Successful Models) nevű projekt partnertalálkozója, amelynek házigazdája a Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat. Hargita Megye Tanácsa alintézménye a tizenegy partner részvételével zajló, mintegy kétmillió euró összköltségvetésű projektben a lakástulajdonosok tájékoztatását célul kitűző munkacsoport tagjaként vesz részt.

A találkozó megnyitóján Hargita Megye Tanácsát Birtalan József megyemenedzser képviselte, aki a partnerszervezetek Székelyföldre látogató képviselőit Borboly Csaba megyeitanács-elnök nevében üdvözölte. Birtalan József szerint a megyei tanács úgy próbálja végezni a munkáját, hogy szem előtt tartja azt, hogy Hargita megye az egyik legzöldebb megye, de nem a leggazdagabb.

Hargita Megye Tanácsa a fenntarthatóság, a megújuló források alkalmazásában látja a jövőt, és tekintettel az időjárási tényezőkre és a lakosság anyagi helyzetére olyan megoldásokat próbál találni, amelyek gazdasági hasznot hoznak, terhet vesznek le a lakosság vállairól, de teret engednek a természeti környezet megőrzésének is.

– A megyei tanács már próbálkozott napkollektorrendszerek felszerelésével napközi otthonokban, a további tervek szerint hegyi patakokon mikro-vízierőművek, a fafeldolgozó központok közelében pedig biomassza-felhasználó erőművek létesülnének. Emellett a Modern székely ház program révén úgy próbálja megőrizni a hagyományos településképet, hogy a hagyományos székely építkezési stílust modern anyagokkal ötvözi, hogy az újonnan épülő házak minél több energiát tartsanak vissza – mondta a megyemenedzser.

A háromnapos megbeszéléssorozaton a partnerek a projekt fontosabb lépéseiről egyeztetnek. Számba veszik az eddigi megvalósításokat, elemzik a lebonyolítás során felmerült akadályokat, és a jövőbeli teendőket is megtárgyalják.

Csíkszereda, 2010. december 13.

 

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774