Nagy lépés egy kis település életében

(0 Szavazat)37 megjelenítés

Nagy eseményt ünnepelhettek az üknyédiek szeptember 29-én a búcsús szentmise keretében, befejezték a 83 lelket számláló település kápolnájának építését.
A nagyszámú búcsús közösség soraiban az ünnepségen részt vett Bálint Imre Elemér, Oroszhegy község polgármestere mellett Antal István parlamenti képviselő és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. 

A szentmisét követő ünnepi szónoklatok sorát Bálint Imre Elemér nyitotta meg, aki kifejezte örömét, hogy az egy évvel ezelőtti alapkőletételt követően az épület ma már áll. Ezért köszönetet mondott az anyagi források nagyobb részét biztosító Hargita Megye Tanácsának, a szükséges költségvetés fennmaradó, kisebb részét átvállaló oroszhegyi önkormányzatnak, valamint a helybélieknek jóakaratú és odaadó hozzáállásukért, illetve a kivitelezőknek precíz munkavégzésükért. A polgármester külön kiemelte László Szilveszter Sándor helyi tanácsos áldásos munkáját, aki a kápolnaépítés fő szorgalmazója volt. Bálint Imre Elemér hangsúlyozta: Szent Mihály napja a számadás, a számonkérés napja. Az üknyédi közösség most hitet tett a szülőföldje és az itthon maradás mellett.
Antal István beszédében csatlakozott a község polgármesterének gondolatához, kiemelve, ahogy a prédikációban is elhangzott, Isten kegyelméből vagyunk, amik vagyunk, és ugyancsak az ő kegyelméből lehetünk ma itt, és lehetünk részesei ennek az ünnepélyes pillanatnak. Majdnem 700 évvel ezelőtt, 1334-ben említik először a korabeli források Oroszhegy templomát, most pedig, sok évszázad múlva az Oroszhegy közelében levő, 32 házból, gazdaságból álló parányi Üknyéd is felírja magát kápolnájával az egyházi épületekkel rendelkező települések lajstromába. Üzenet ez: az itthon maradás, az itthon élés mellett voksolnak Üknyédben, Oroszhegy községben, Székelyföldön. – Azt kívánom, hogy a példa ragadós legyen, és lehetőleg mindenütt a helybeli jövőépítés mellett döntsön a közösség, mindenütt, ahol magyarok élnek szerte a Kárpát-medencében – mondta Antal István.
Borboly Csaba is örömét fejezte ki, hogy ilyen szépen haladtak az üknyédi kápolna kivitelezésével. – Gratulálok minden érintettnek azért, hogy áll az épület, és kérem Önöket, az elkövetkezőkben is az összefogás elvére alapozva haladjunk tovább, hogy az Önök kápolnája is kaphassa meg a jövő évi felszentelésig az összes szükséges berendezést. De ehhez hasonlóan sok más közösségi feladatot is végezhessünk el az elkövetkezőkben Hargita megyében és Székelyföldön. Üknyéd példája nagyon jól szemlélteti, hogy a kis települések is erősek, de ugyanakkor azt is mutatja, hogy a kistestvérnek is legalább annyi jár, mint a nagynak. Sajnálatomat kell kifejeznem visszatekintve az elmúlt 23-24 év közéletére, hogy a kicsik bizony nem mindig kapták meg azt, ami jár. Lehet, hogy nehezebb volt az Önök élete villany és kápolna, Isten hajléka nélkül, és biztos, hogy nem könnyű az élet a feljavítást váró út mentén. Azt gondolom mégis, hogy akik itt élnek, vagy ide járnak haza, úgy tartják, szebb itt az élet, a dombnak, a hegynek a tetején, mint bent a városban, betonépítmények sokasága közt. Kérem Önöket, becsüljék meg a továbbiakban is ezt a helyet, higgyenek Üknyéd fellendülésében, én bízom benne, hogy egyre többen haza fognak térni ide – bíztatta az üknyédieket Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2013. szeptember 29.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774