Nagy érdeklődés övezte az első korondi Székelyföldi Akadémiát

( Szavazat)35 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa vidéki értelmiségieknek szóló előadás-sorozatának, a Székelyföldi Akadémiának legutóbbi állomása Korond volt csütörtökön, június 13-án. A művelődési ház kistermében Vágási Albert községmenedzser köszöntötte az előadókat és a vendégeket, valamint a több mint ötven fős helyi közönséget. Jelen volt Ambrus Sándor megyei tanácsos is, aki hangsúlyozta: Hargita Megye Tanácsa a Székelyföldi Akadémiával nemcsak a megye vidéki értelmiségéhez, hanem a gazdálkodó emberekhez is szól, célja bevonni őket a közélet alakításába.  
 Az előadásokon elismert szakemberek beszélnek munkájukról, eredményeikről, a legégetőbb gondokról és a megoldásokról – tette hozzá. Kifejtette: a mostani válságidőszakban különösen fontos, hogy megtanuljunk takarékosan bánni véges erőforrásainkkal, vigyázzunk a környezetünkre, próbáljunk egészségesen élni, önfenntartó gazdaságokat működtessünk. Ne hagyjuk ősi mesterségeinket kihalni, és mindezt tanítsuk meg fiataljainknak, mutassunk nekik példát, hogyan kell felelősségvállalással tenni a közösségért.
Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója Minőségi élelmiszer-termelés című előadásának első felében az E-számokként ismert színező adalék- és tartalékanyagokról, majd az egészséges táplálkozásról beszélt. Ismertette a Hargita megyei lehetőségek széles skáláját a minőségi élelmiszerek előállítására, valamint azokat a csatornákat, amelyeken keresztül a fogyasztók beszerezhetik ezeket. Márton István kiemelte a megyei tanács által kezdeményezett Hagyományos és helyi termékek havi vásárát, melyet kezdetben Csíkszeredában szerveztek meg, de ma már Székelyudvarhelyen és Háromszéken is rendszeresen megtartják. További jó hírt is megosztott a jelenlevőkkel: alakul a Hargita Megyei Értékesítési Szövetkezet azzal a céllal, hogy a kistermelőktől egy logisztikai központba gyűjtse a termékeket, ahonnan nagy tételben továbbadják. Hangsúlyozta: ez a szövetkezet az elkövetkezőkben Csíkszeredában két üzletet nyit hagyományos termékekkel. Ezekben az élelmiszerek mellett a kézművestermékek is jelen lesznek. A jövőbeli tervek kapcsán elmondta, a bolthálózatot szeretnék kiterjeszteni a megyében, illetve Székelyföldön, majd az ország nagyobb városaiban, már jelentkezett piaci szereplő, aki utóbbit vállalná. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy Korondon is lesz hagyományos termékek boltja. Továbbá beszámolt: nemrég Dániába látogattak, ahol megtekintették a 135 éves múltra visszatekintő sajátos szövetkezeti rendszert, és ennek sikere megerősítette abban a hitükben, hogy a székelyföldi gazdák jövőjét elsősorban a szövetkezetek képviselik. A havi vásárokon, illetve a kialakítandó bolthálózatban való értékesítés egyik legerősebb alappillére a Székely termék védjegy. Márton István ismertette: a Hargita Megye Tanácsa által levédett Székely termék földrajzi védjegy, mely a hagyományos Székelyföldre terjed ki, a helyi nyersanyagból előállított termékeknek uniós védettséget biztosít a térségben. Jelenleg 58 termelő több mint 600 terméke rendelkezik a védjegyhasználat jogával, ami egyben minőségi garancia is. A védjegy bármikor visszavonható a szerződésben előírtak be nem tartása esetén.
Csonta László, a Zöld SzékelyFöld Egyesület elnöke a környezetvédelem és a közösségi szerepvállalás viszonyáról tartott előadást. Ismertette a csíkszeredai székhelyű egyesület főbb programjait: környezetvédelmi kiadványok szerkesztését, olajgyűjtést, kerékpáros projekteket, a csíkszentléleki hárs népszerűsítését az Év fája Romániában/Európában akcióban 2010–11-ben, az ugyancsak népszerű Székelyföld 7 csodája szavazást, illetve a csíkszeredai Zöldszékely Alap – Közösségi Kártya programot. Az egyesület elnöke bemutatta a civilszervezetek működését, kiemelve az önkéntességnek a közösséghez való tartozás erősítésében és a szerepvállalásban játszott szerepét.
– A lényeg, hogy különféle problémák kapcsán ne a várakozás vagy a kifogások megfogalmazása határozza meg a hozzáállásunkat, hanem a megoldáskeresés, az aktivizmus – tanácsolta a Zöld SzékelyFöld Egyesület elnöke.
Az előadásokat követően a hallgatóság is megfogalmazta véleményét, illetve kérdéseit, ugyanakkor a bemutatott közösségi projektek továbbvitelére biztatták az előadókat és a vezetőket.
Zárszóként Ambrus Sándor megyei tanácsos örömét fejezte ki, hogy a korondi értelmiségiek, vezetők és elöljárók mellett sok érdeklődő fiatal vett részt az előadásokon. Vágási Albert községmenedzser a Vidékfejlesztési Egyesület segítségét kérte, hogy a közeljövőben a Hagyományos és helyi termékek vásárát megszervezzék a községközpontban is.
 
Korond, 2013. június 13.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774