Munkálatok helyett óvások

( Szavazat)33 megjelenítés
Óvások akadályozzák és odázzák el a 2012. évi felújítási munkálatok megkezdését a megyei utakon. Hargita Megye Tanácsa már két óvási procedúrán van túl. Mindkét esetben a közigazgatási intézmény javára döntöttek.
Annak ellenére, hogy a megyei tanács elnöke korábban a sajtó útján is próbálta jobb belátásra bírni a kivitelező cégek vezetőit, nem akar csillapodni az a jelenség, hogy a vesztes cégek óvást nyújtanak be a megyei utak felújítására Hargita Megye Tanácsa által kiírt közbeszerzési eljárások után. Hiába kezdi el idejében a megyei tanács a közbeszerzési eljárások lebonyolítását, a vesztes cégek folyamatosan, gyakran ok nélkül, megkérdőjelezik az eljárás törvényességét és ugyanolyan gyakran a megyei tanács döntését, amely alapján kizárják őket a versenyből.
 
– Joguk van az óváshoz, a törvény értelmében élhetnek is vele. Értetlenül állok azonban az olyan esetek előtt, amikor a vállalat a dokumentációk elbírálása alapján felállított sorrend negyedik pozíciójából óv, és ez csak egy munkálat a sok közül. Továbbra is pályázhat a többi kiírásra, és levonva a következtetéseket jobb ajánlattal állhatna elő. De nem ezt teszik, hanem mindenáron élnek az óvás lehetőségével, azaz visszaélnek a törvény adta lehetőséggel, hiszen tudják, hogy nem jogosan teszik. Az Óvások Elbírálásának Országos Tanácsa döntéseivel helyre teszi a dolgokat, azonban a rossz már megtörtént. Rosszat tettek a megyei tanácsnak, rosszat tettek a lakosságnak, és keresztbe tesznek a konkurens cégnek, amely nem kezdheti el a munkálatokat, pedig méltán nyerte el a kivitelezés jogát – mondta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.
Az óvás elbírálásának idejére leáll a közbeszerzési folyamat, így akár két hónappal is késhet a munkálatok megkezdése, két hónappal tovább kell a lakosságnak rossz utakon járnia, holott az időjárás már megengedné az utak javítását. Idén már két munkálat akadt el a közbeszerzés szakaszában, a DJ 134 megyei út románandrásfalvi szakaszának megerősítése, illetve a DJ 123 út aszfaltozása. Mindkét eset ugyanannak a cégnek a hibája. A szóban forgó cég a 123-as megyei út esetében az ajánlatok kiértékelése során kialakult negyedik pozíciójából óvott, illetve a DJ 134 megyei út esetében a szabvány által előírt anyagmennyiség felével akarta kivitelezni a munkálatokat, miután azonban a megyei tanács elutasította ajánlatát, ezt a döntést is megóvta. Az Óvások Elbírálásának Országos Tanácsa mindkét esetben Hargita Megye Tanácsa javára döntött. Ennek értelmében a megyei tanács mintegy 66 000 lejt tart vissza a cég által az ajánlattal együtt letett garanciaalapból, de ez az érték messze elmarad a folyamat megszakításával okozott kártól. Minden egyes óvás pluszmunkával jár – közölték az illetékesek.
Csíkszereda, 2012. április 17.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774