Munkahelyteremtő székely termék

(0 Szavazat)30 megjelenítés

A Sikeres Székelyföld elnevezésű konferenciasorozat ez évi első rendezvényét Csíkszeredában Hargita Megye Tanácsának székhelyén szervezték meg március 30-án.  A Hargita és Kovászna megye tanácsa által két évvel ezelőtt útjára indított rendezvénysorozat napirendjén ezúttal a helyi termelők és termékeik szerepeltek.

A konferencia Borboly Csaba, Hargita megyei és Tamás Sándor, Kovászna megyei tanácselnök köszöntőbeszédével kezdődött.

 

– Ez a konferencia kiváló alkalom arra, hogy közösen számba vegyük mind az elért eredményeket, sikereket, mind a megvalósításra váró célokat. A közös programjainknak köszönhetően jelenleg közel száz hagyományos székely terméket előállító termelő vesz részt vásárainkon. Azt szeretnénk elérni, hogy Székelyföld lakói – és nemcsak ők – minél több székely terméket vásároljanak és fogyasszanak, ugyanis ezáltal nem csak egészségesebben étkeznek, de munkahelyeket is teremtenek. Bízok abban, hogy a jó példa ragadós lesz, és egyre több üzletlánc teszi polcaira a székely termékeket – mondta köszöntőbeszédében Borboly Csaba. A tanácselnök a termelők problémáira is kitért. Szerinte a problémák legfőbb forrása a kedvező jogszabályok és a vágóhidak hiánya, valamint a területek tulajdonjogának tisztázatlansága.

Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében a helyi termékeket előállító gazdák támogatásának fontosságát hangsúlyozta. Székelyföld csak azáltal válhat erőssé, ha a termelők és családjaik számára megélhetést tud biztosítani ez a tevékenység. Olyan Székelyföldet szeretnénk, ahol érdemes élni, és ahol az ott élők a legfontosabbak – mondta a tanácselnök. Tamás Sándor felhívta a résztvevők figyelmét, hogy egy Ilfov megyei cég Székely szalámi nevű terméket forgalmaz, és kihangsúlyozta, hogy el kell választanunk a spekulánsokat az igazi termelőktől.

Bíró A. Zoltán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja Hagyományos és tájjellegű termékek a térségi fejlesztés szolgálatában címmel tartott előadást.

A konferencián Márton István, Hargita Megye Tanácsának vidékfejlesztési közhasznú társaságának vezetője, Gazda Zoltán, a Kovászna Megyei Turisztikai Egyesület munkatársa, Sütő Erika, a Kovászna Megyei Agrárkamara munkatársa, Kolumbán Gábor, a Civitas Alapítvány elnöke, Már István, a Székely Gyümölcs Egyesület elnöke, valamint Farkas Gábor, kézdivásárhelyi mézeskalács-készítő tartott hasznos szakmai előadást. A rendezvény székely termék kóstolóval ért véget.   

   

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774