Munkacsoport alakult a Hargita megyei közigazgatási területhatárok helyreállításáért

( Szavazat)27 megjelenítés
A lakosság és az érintett területtulajdonosok segítségét várják
Szeptember elsején kezdi el tevékenységét Hargita Megye Tanácsának frissen megalakult munkacsoportja, amely a per alatt álló Hargita megyei közigazgatási területhatárokat dokumentálja.

A Románia közigazgatási szervezésére vonatkozó 1968. évi 2-es számú törvény megjelenését követően a pontos térképi adatok hiányában a megyehatárok behúzásakor nagy területek vesztek el a jelenlegi Hargita megyei településekhez tartozó külterületekből, ezért szükségessé vált a megye közigazgatási területhatáraira vonatkozó problémák tisztázása, és számos pert indítottak el. Az 1968-as törvény megjelenése óta első alkalommal 2009-ben próbálták meg tisztázni a közigazgatási területhatárokat, 2010-ben az Országos Kataszteri Hivatal elkezdte a területi közigazgatási egységek földrajzi határainak a kijelölését. A valós helyzet elemzése során nyilvánvalóvá vált, hogy számos eltérés van a települések közötti, illetve Hargita megye és a szomszédos megyék közötti valós és kijelölt közigazgatási területhatárok tekintetében. Ezeknek az eltéréseknek a tisztázása érdekében hozta létre Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az 2012. évi 1086-os számú rendelettel azt a munkacsoportot, amely Fülöp Otília megyei főépítész koordinálásával a közigazgatási határok pereinek adatait gyűjti össze, és elkészít egy tanulmányt, amely tartalmazza összes per alatt álló Hargita megyei közigazgatási területhatár helyes kijelöléséhez szükséges iratot (térképeket, határkijelölési jegyzőkönyveket, telekkönyvi kivonatokat stb.). Mindemellett a munkacsoport előkészíti a szomszédos megyék egyes települései által törvénytelenül eltulajdonított területek közigazgatási visszaszerzését célzó bírósági eljárások elindításához szükséges iratokat. Szintén a munkacsoport feladata, hogy a Hargita megyei közigazgatási területek helyzetének helyes megítélése érdekében törvény- és kormányhatározat-módosító jogszabály-tervezeteket állítson össze.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, a munkacsoport megalakításával, a valódi határokat igazoló iratok összegyűjtésével segítséget szeretnének nyújtani a helyi közigazgatási egységeknek a határviták rendezéséhez.
– Az elmúlt négy évben azt láthattuk, hogy megyénk keleti határainak az eredeti visszaállítása tekintetében ritkán tudtunk elérni sikert, néhány eseti, apróbb megoldás született, például a tulajdonjog tekintetében. Viszont nem mindegy, hogy melyik megyébe kell menni a területalapú támogatásokért, melyik megyei földvisszaosztó bizottság bírálja el az erdővisszaosztási kérelmeket stb. Ilyen tekintetben sok probléma tevődik egymásra, és bár Hargita Megye Tanácsának ez nem hatásköre, fontosnak láttuk, hogy egy szakemberekből (térképészekből, jogászokból, urbanisztikusokból, történészekből) álló munkacsoportot hozzunk létre és összehangoltan dolgozzunk azért, hogy határainkat tudjuk visszarendezni. Azt láthattuk, hogy eddig egymagában senki nem tudott boldogulni, sem Gyergyószentmiklós, sem a felcsíki vagy alcsíki polgármesteri hivatalok, ez egy közös munka, mindannyiunk érdeke – nyilatkozta Borboly Csaba.
A tanácselnök a lakosság segítségét kérte: – Kérem a megye lakosságát, az érintett területek tulajdonosait, hogy segítsék a munkacsoport tevékenységét, és bocsássák a rendelkezésükre a perek során nagyon nagy segítséget jelentő telekkönyvi kivonatokat, térképeket, átiratokat, másolatokat, leírásokat, fotókat, bármit, ami hasznos lehet a határok rendezésében.
A munkacsoport tevékenysége egy erre a célra létrehozott honlapon és közösségi oldalakon is követhető lesz. A lakosság részéről érkező segítséget, hasznos dokumentumokat a már működő megyehatar@hargitamegye.ro e-mail címen, illetve a 0266 207 700/1510-es telefonszámon várják a munkacsoport tagjai.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnökével a témában készült televíziós interjú Hargita megye online videoportálján, a Hargita TV-n érhető el.
Csíkszereda, 2012. augusztus 30.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774