Múltunk megismerése

( Szavazat)49 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa régészeti ásatásokat támogató programjának részeként idén is megtartották a diákoknak szóló rendhagyó történelemórát február 11-én a csíkszeredai megyeháza márványtermében. Botár István, Demjén Andrea és Sófalvi András régészek előadásán XI. osztályosok vettek részt. 
 Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszöntőbeszédében a múltunk, évszázadokat felölelő kultúránk, történelmünk, hagyományaink ismeretének fontosságát hangsúlyozta. Hozzátette: habár nem hatásköre, Hargita Megye Tanácsa támogatja a régészek munkáját, kutatásaikat. A diákokat a hasonló tevékenységekbe való bekapcsolódásra biztatta, a szakembereknek pedig további jó munkát kívánt.
Botár István a vacsárcsi Sándor-kúria feltárásairól beszélt, amely a 16. századi csíki székely előkelők, a korabeli anyagi kultúra egyik legfontosabb emléke. 2012-ben Hargita Megye Tanácsa, a vacsárcsi közbirtokosság, Csíkszentmihály Polgármesteri Hivatala és a Sógor család támogatásával, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészeti Tanszéke és a Csíki Székely Múzeum részvételével megkezdődött a lelőhely régészeti kutatása. Botár kiemelte a megyei tanács támogatásának jelentőségét, hiszen segítségével olyan geofizikai felméréseket tudtak végezni, amelyekre korábban nem volt lehetőség. Olyan leletekhez, információkhoz jutottak hozzá, amelyek nagyságrendekkel növelik az eddigi ismereteket, és érdekes színfoltjai történelmünknek.
A Gyergyószentmiklóstól 12 km-re északra, a hegyekben elhelyezkedő pricskei vám régészeti kutatásairól, illetve az erdélyi vámokról beszélt Demjén Andrea. Megtudtuk: főként a távolsági kereskedelmi utak mentén, a hegyek hágóin, szorosokban és a folyók völgyében, a határ mellett épültek ki, a pricskeit a 17. század elejétől folyamatosan említik.
A homoródszentmártoni templomvár régészeti feltárásait Sófalvi András ismertette. A templom Udvarhelyszék legjelentősebb egyháza volt, amelyet a 16–17. században impozáns templomvárrá alakítottak át. A szakember hangsúlyozta: régészeti módszerekkel először került sor egy székelyföldi templomvár kutatására, mely számos új eredményt hozott. A tervek szerint, Hargita Megye Tanácsának támogatásával, a munkát idén is folytatják.
 
Csíkszereda, 2013. február 11.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774