Módosult a megyei tanács költségvetése

( Szavazat)31 megjelenítés
Április 12-re hívott össze rendkívüli tanácsülést Borboly Csaba megyeitanács-elnök, amit a múlt héten a kormány tartalékalapjából leosztott 1,5 millió euró értékű támogatás költségvetésbe foglalása indokolt. Az RMDSZ kormánykoalíciós tagságának legújabb pozitív hozadékaként betudható támogatás lejben meghatározott értéke 6,4 millió lej, amely a megye lakosságára vetítve nagyon sok pénz. Hargita megye ezúttal a legtöbb pénzt kapó megyék között szerepel: amint azt már hírül adtuk, múlt heti ülésén a kormány összesen 21,036 millió lejt különített el Hargita megyének. Borboly Csaba tanácselnök külön hangsúlyozta, hogy a mostani tanácsülés alkalmával a költségvetésébe foglalt összeg csak kimondottan a Hargita Megye Tanácsának leosztott összeget jelenti.
 
– Az újonnan befolyt összegeknek megvan a helyük. Nem autóvásárlásra és fogyóanyagokra fogjuk költeni, hanem uniós programjaink társfinanszírozására fordítjuk, illetve segítségükkel olyan tervezett beruházásokat valósítunk meg, amelyekre kölcsön felvételét terveztük – mondta Borboly Csaba.
A tanácsülés érdekes napirendi pontjának számított a Hargita Megye Tanácsa peres ügyeiről szóló bemutató is, amelyet a megyei tanács helyi közigazgatási vezérigazgatóságának részéről Dósa Szilárd aligazgató tartott. Dósa szerint 2009-től ugrott meg a peres ügyek száma, aminek oka egy jogszabályváltozás, amely szerint a számvevőszék végrehajtó szerepe megszűnt, és a törvénytelenség helyreállításának hatáskörét az intézmény vezetőjének adja át. Ezzel kapcsolatban a megyei tanács elnöke kitért a számvevőszék vizsgálódásának előnyeire is, miszerint az felhívja a figyelmet a hibákra, amelyek főként a téves papírmunkának köszönhetőek, tehát gyakorlatilag a számvevőszék ellenőrzése nyomán helyrekerülnek a dolgok, továbbá bizonyítást nyer, hogy a közintézmény részéről minden törvényesen történik, és a hiba, például a megyei utakkal kapcsolatos perek esetében, a kivitelező cégeknél keresendő.
Benyovszki Lajos és Becze István tanácsosok szerint a bemutatóból kiderült, hogy a kevés személyzet ellenére, akik a dokumentációk összeállításáért felelnek, nőtt a megnyert perek száma, és a következő tanácsülésen a testület hiányzó tagjainak is meg kellene ismételni a bemutatót.
Csíkszereda, 2012. április 12.
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774