Modellek is kellenek a közszféra hatékony szerepvállalásához

( Szavazat)40 megjelenítés
A finnországi Jyväskylä városban találkoztak június 18–19-én a CCIC – Összetett kihívások, innovatív városok című nemzetközi projekt partnerei, amelybe Hargita Megye Tanácsa tavaly kapcsolódott be. A projekt célja a regionális politikák javítása, az innováció erősítése a közszférában és az együttműködés növelése a helyi és regionális hatóságokkal, állami szervekkel és más érdekelt felekkel a 13 különböző partnerrégióban. 
 Jyväskylä város Helsinkitől 270 km-re található, a régióban lévő gyárakban állítják elő a világ papírszükségletének nagy részét. A beszállítók között megtalálható számos nagy mérnöki cég, valamint nagy mennyiségben vásárolnak fel vegyi és adalékanyagokat. A régióban számos high-tech vállalat dolgozik folyamatosan a papíripar innovációján. Fókuszterületük a legújabb papírgyártási eljárások és technológiák engedélyeztetése. Erősítik pozíciójukat a globális papíripari piacon mint szállító, fejlesztő a felhasznált innovatív technológiák révén. Jyväskylä régió szakértői központként vesz részt a nemzeti Forest Industry Future Cluster című programban, melynek célja az erdőgazdálkodás és a papíripar jelenlegi és jövőbeni fejlesztése, valamint támogatja a kis- és közepes vállalkozások üzleti növekedését ezen a területen. Döntéseik meghozatalában első szempontként a környezetvédelmet veszik figyelembe, ezt követik a további érdekek.
– A közszféra modernizációjához, szereplehetőségeinek bővítéséhez szükséges, de nem elégséges a megfelelő jogszabályi keret vagy a pénz. Kell a modell, a tudás, mások tapasztalata ahhoz, hogy a lakosság színvonalasabb közszolgáltatásokban részesüljön. A faipar Hargita megyében jelentős ágazat, ezért a versenyképessége növelésének érdekében a közszférának, önkormányzatoknak is szerepet kell vállalniuk – nyilatkozta András Zoltán projektmenedzser.
A partnertalálkozón bemutatták a Lutakko Living Lab programot, amely a regionális szintű fejlesztést, valamint folyamatos fejlődést hivatott támogatni az oktatás területén. A program keretében kutatási és fejlesztési munkát végeznek együttműködve helyi, regionális és nemzetközi vállalatokkal, szervezetekkel.
Ismertették továbbá a Citizens Jury módszert: ennek segítségével a helyi lakosság részt vesz a várost érintő kérdések megválaszolásában, valamint a döntéshozásban, lehetőséget biztosítva a döntéshozók számára arra, hogy információt kapjanak a lakosságtól.
– A társadalmi részvétel alapú döntéshozatal felé Hargita Megye Tanácsa fontos lépéseket tett már korábban is. A projekt jó lehetőséget kínál a korszerű véleménynyilvánítási és konzultációs eszközök megismerésére és alkalmazására is – hangsúlyozta András Zoltán.
A módszer innovatívnak számít egész Finnország területén, ugyanis nagyban eltér az eddig erre a célra használt módszerektől. Jyväskylä volt az első város Finnországban, amely a módszert alkalmazta. Az úgynevezett állampolgári zsűrit összehívják annak érdekében, hogy megoldást találjanak a bonyolult közügyek megoldására. Az esküdtek gondosan kiválasztott személyek, akik az üléseken a nagyközönséget képviselik. Az állampolgári zsűri 24 főből áll, egy probléma megoldására körülbelül háromszor hívják össze az esküdteket, megvizsgálják és megvitatják a kérdéseket, tanúként hallgatnak meg szakértőket, és végül a testület a döntéshozók elé terjeszti ajánlását, javaslatait. A város lakossága is elkötelezetten segíti az esküdteket a döntéshozatalban.
A projektben részt vevők szociális és egészségügyi területen is gyűjtik a nemzetközi joggyakorlatokat. A Finnországban ismertett e-Family Coach mobilalapú beavatkozás támogatja a családok mindennapi élét, szülőknek, gyerekeknek ad tanácsot problémás helyzetekben, például gyerekkori elhízás, magány esetén, illetve az egészségvédelem, stresszkezelés területén segít megoldást találni a konfliktusok kezelésére. A program az életszínvonal növelését hivatott támogatni, valamint közösségépítő erővel is bír.
A CCIC során az idén a lengyel fővárosban, Varsóban és a hollandiai Eindhovenben szerveztek tanulmányutat. Jelenleg a romániai és székelyföldi jó gyakorlatok gyűjtése folyik.
– Bár tanuló partneri minőségben veszünk részt a projektben, fontosnak tartjuk megmutatni azokat a kezdeményezéseket, amelyekre büszkék lehetünk. A közszféra innovatív szerepvállalásának eklatáns székelyföldi példája a Székely termék mozgalom – mondtam András Zoltán.
A projektben 14 partner vesz részt tíz országból: Bulgáriából, Angliából, Olaszországból, Svédországból, Finnországból, Hollandiából, Spanyolországból, Észtországból, Lengyelországból és Romániából; a romániai partner Hargita Megye Tanácsa.
 
Csíkszereda, 2013. június 21.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774