Mintagazdaságokat díjaz Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete

( Szavazat)45 megjelenítés
Idén megalakul a Hagyományos Székely Termékeket Felvásárló és Értékesítő Szövetkezet, miután Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének március 11-i, hétfői közgyűlésén a tagok megszavazták az egyesület 2013-as költségvetését. A szövetkezet keretében székelytermék-boltot nyitnak Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson. 
 Az egyesület ebben az évben összesen közel 800 ezer lejből gazdálkodhat, ebből még számos terv megvalósítását finanszírozzák. Pályázatot hirdetnek Mintagazdaságok címmel, amelynek során díjazzák a 2012. és 2013. év legpéldásabbnak ítélt gazdaságát, megalakítják a Székelyföldi Gazdaszövetséget, folytatják a tavaly elkezdett Kiskertész programot, amely keretében vetőmagot osztanak vidéki kisiskolásoknak, hogy már zsenge korukban megbarátkozzanak a kertészettel, valamint idén is segítik a rászoruló családokat, a támogatás 15–20 csirke vagy egy kecske családonként. Ebben az esztendőben is vissza nem térítendő támogatásban részesítik a szarvasmarha-, juh- és kecsketenyésztők, valamint a gyümölcsfeldolgozók egyesületeit, a lovassporteseményeket, valamint a földtulajdonosi társulásokat, utóbbiak ezúttal is villanypásztorra pályázhatnak a vadkárok elhárítása érdekében.
Az idei tervek ismertetésén kívül kiértékelték a tavalyi tevékenységet is. Jelen volt Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, a vidékfejlesztési egyesületben tagsági szerepet vállaló önkormányzatok polgármesterei, köztük Ferencz Tibor, Szépvíz elöljárója, aki egyben az egyesület elnöke, Márton István, az egyesület igazgatója, továbbá Benyovszki Lajos és Becze István megyei tanácsosok, utóbbi a mezőgazdasági szakbizottság vezetőjeként. Borboly Csaba az elmúlt időszak legnagyobb megvalósításának a keresztúri tejfeldolgozó gyár megvásárlását és beindítását nevezte, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan a megye többi térségében is hasonló sikernek lehetünk tanúi. Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a kommunikáció, mert ha a gazdák úgy érzik, nincsenek egyedül, érdemes pályázni, és hisznek a közös sikerben, akkor munkájuk értéke megsokszorozódik.
– Az egyesület tevékenységében a fő szempont továbbra is a minőségi élelmiszer előállítása és értékesítése kell hogy legyen, mert ezzel munkahelyeket teremthetünk. Törekvéseink támogatására az RMDSZ-es honatyák segítségét is kérjük – jelentette ki a megyeelnök.
 
Csíkszereda, 2013. március 11.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774