Minta a szórványban élők támogatására

( Szavazat)24 megjelenítés
Idén is lehet pályázni kulturális programokra a megyei tanácsnál
Hargita Megye Tanácsa az idei évre is pályázatot hirdet a Hargita megyei kulturális programok, projektek és rendezvények támogatására. Pályázhatnak a román törvényeknek megfelelően létrehozott és bejegyzett közjogi és magánjogi, jogi és természetes személyek, amelyek célja a Hargita megyei kulturális élet serkentése és népszerűsítése. A 2012-es évre előirányzott keretösszeg 196 ezer lej, bővebb információ a http://www.hargitamegye.ro/palyazatok linken található.
 
A kulturális programok támogatására az előző években háromszoros túljelentkezés volt, és Hargita Megye Tanácsa tavaly is számos programot támogatott a kulturális pályázati programjával: olyan zenei és irodalmi fesztiválokat, mint a csíkszeredai Mini Jazz Fesztivál vagy a gyergyóalfalvi Faludyfeszt, könyvek kiadását, filmkészítést, kamarakoncerteket, néptáncelőadásokat, tánctáborokat, falunapokat. Külön program keretében pályázhatnak azok a Hargita megyei jogi és természetes személyek, amelyek célja a megye román közösségei kulturális életének serkentése és népszerűsítése. Az erre előirányzott keretösszeg 32 ezer lej, bővebb információ ugyancsak a fenti linken található. A megszabott összeget a 2002. évi népszámlálás adataira alapozták, amely szerint 14,06% a magukat román nemzetiségűnek vallók aránya Hargita megyében, így az illető keret is ennek az aránynak megfelelő. A programról szóló határozatot előzetes konzultáció előzte meg az érintett román közösségek képviselőivel, és a megyei tanács ennek nyomán alkotott külön pályázati programot. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke szerint ezzel pozitív példát mutatnak azon megyék román többségének, illetve román többségű vezetőségének, ahol magyar szórványközösségek élnek, hogy ott a magyarok számára szintén hozzanak létre külön támogatási programokat, számarányuknak megfelelően.
– A 2009-ben elindított Összetartozunk szórványprogram során megismertük a szórványban élő magyarok igényeit, elvárásait, nehézségeit, és e hároméves tapasztalat alapján nyújtunk támogatást a Hargita megyei románoknak is kultúrájuk ápolása, identitásuk megőrzése érdekében. Jó példát akarunk mutatni a román többségű megyéknek – nyilatkozta Borboly Csaba reményét fejezve ki, hogy a szóban forgó megyék vezetői követik a Hargita megyei példát a szórványmagyarság esetében.
A tanácselnök ismételten felhívta a pályázók figyelmét, hogy alaposan megindokolt összegekkel nyújtsák be támogatási kérelmüket, mert az elbírálásnál azokon nem módosítanak, hanem vagy elfogadják, vagy nem.
Csíkszereda, 2012. január 25.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774