Migrációs tanulmány készül Hargita megyében

( Szavazat)46 megjelenítés
Pozsonyban tanácskoztak szeptember 19–20-án a „South Eastern Europe – Managing Migration and its Effects in South-East Europe” (SEEMIG) projekt partnerei, köztük Hargita Megye Tanácsának munkatársai. A SEEMIG (magyarul, nem hivatalos fordításban: A migráció kezelése és hatásai Délkelet-Európában) a hosszú távú demográfiai változások, a migráció és a humánerőforrás-folyamatok jobb megértését, valamint a migráció munkaerő-piaci és helyi gazdaságra való hatásainak elemzését célozza, hogy az önkormányzatok megfelelő stratégiákat tudjanak kidolgozni ezen a területen is. 
 A pozsonyi volt az első partnertalálkozó, amelyen, a megbeszéltek alapján, Hargita Megye Tanácsának az elkövetkező fél évben egy megyei migrációs történeti áttekintést, tanulmányt kell készíttetnie az 1990-től napjainkig tartó időszakról. A megyei tanács további szerepe a projektben, hogy a megye meglévő statisztikai adatbázisait frissítse, kidolgozzon a projekt révén egy egységes adatbázist, amely a migránsokat érinti – főleg a kifelé való migrációt, de a megyébe érkezőket is fel kell térképezni. Hargita Megye Tanácsának projekt-feladatai között szerepel kerekasztal-megbeszélések szervezése, ahová a statisztikai hivatal munkatársait, önkormányzatokat, illetve migrációval foglalkozó civil szervezeteket, kutatócsoportokat von be, és kidolgoz egy módszertant, amely hozzásegíti egy optimalizált adatbázis összeállításához.
– A projekt végső célja egy délkelet-európai tanulmány elkészítése a migráció rövid, illetve hosszú távú alakulásáról, és ezt a kutatást felhasználva felállíthatunk egy migránsokra vonatkozó stratégiát a megyében. Megalapozott akcióterveket és stratégiákat alakíthatunk ki a kivándorlás csökkentésére, ha átfogóan elemezzük a demográfiai folyamatokat és a munkaerőpiacot – nyilatkozta Dobos Erika projektmenedzser, Hargita Megye Tanácsának munkatársa.
A SEEMIG teljes költségvetése 3 250 723,43 euró, amiből a Hargita megyére eső rész 85 038 euró, Hargita Megye Tanácsának önrésze viszont ennek 2 százaléka, 1700,76 euró. Romániai partner még a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet és Sepsiszentgyörgy város önkormányzata, továbbá magyarországi, albániai, olaszországi, szlovákiai, ausztriai, bulgáriai, szlovéniai, szerbiai, ukrajnai intézmények vesznek részt a projektben.
 
Csíkszereda, 2012. szeptember 22.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774