Mezítlábasparkot avattak Csíkszentmártonban

( Szavazat)27 megjelenítés
Kihívás és kaland a korai fejlesztő központba járó gyerekeknek a terápiásösvény
Százhúsz méter hosszú, egy méter széles terápiásösvényt hoztak létre a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ udvarán terápiás céllal. A négyméterenként változó felületű, kanyargó pályát mezítlábasparknak nevezték el, mivel mezítláb kell végigmenni többek között köveken, vízen, fenyőágakon, fakérgen. 
 A létesítmény önkéntes munkával, illetve önkormányzati és vállalkozói segítséggel készült el, és augusztus elsején avatták fel a fejlesztőközpontba járó gyerekek és szüleik, az ott dolgozók, valamint helyi és megyei elöljárók jelenlétében. Sógor Enikő, az intézmény vezetője elmondta, hogy a hetente kezelésre járó 250 gyereknek körülbelül a 70 százaléka lúdtalpas, akikre jótékony hatással van, ha végigsétálnak a pályán, ami ráadásul stimulálja az idegrendszert, javítja a testtartást és az egyenúlyérzéket.
– Kihívás, kaland ez a gyerekeknek, és motiválja őket – jelentette ki Sógor Enikő megköszönve az önkéntesek, a helyi önkormányzat és vállalkozók támogatását.
A Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ terápiás ösvénye egy hónap alatt készült el, a munkatársak és önkéntesek munkájával. Az igazgató további terveikről is beszámolt: úgynevezett szenzoros várat terveznek a pálya melletti kis dombra, amelyben a gyerekek megtapasztalhatják, milyen nemlátónak lenni, továbbá egy másik pálya is készül majd, amelyen azt is megélhetik, milyen mozgáskorlátozottnak lenni.
Az avatón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának – amelyhez közvetve, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházon keresztül, a fejlesztőközpont tartozik – elnöke, Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere és Demeter Ferenc, a megyei kórház menedzsere is. Borboly Csaba köszöntőjében mintaértékűnek nevezte a szentmártoni kezdeményezést, összefogást, és megállapította, hogy ennek az ösvénynek a létrehozása is azt mutatja: nem mindig a pénztől függnek a megvalósítások. A tanácselnök színes ceruzát és a Székelyföld címereit ábrázoló kifestőkönyvet ajándékozott a fejlesztőközpontba járó gyerekeknek, majd maga is lehúzta a cipőjét, és kipróbálta a pályát a gyerekekkel meg a többi felnőttel együtt.
Az intézmény eredetileg 0–5 éves kor közötti gyerekeknek nyújtott volna segítséget, de nem utasítják el a nagyobbakat sem, így tulajdonképpen 0–14 évesek korig fogadják a gyógytornára, hidro- és pszichoterápiára, gyógypedagógiai fejlesztésre érkezőket. A legtöbb ide járó gyerek hiperaktív, illetve tanulászavarral vagy pszichoszomatikus problémákkal küszködik.
 
Csíkszereda, 2012. augusztus 1.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774