Mesés Székelyföld

( Szavazat)34 megjelenítés
Képzeletbeli utazás a székelyek gyönyörű vidékein
Székelyföld gyönyörű tájain, legendákkal tűzdelt történelmén kalauzol végig a Mesés Székelyföld című meséskönyv, amelyet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének ötlete nyomán Sarány István újságíró öntött mesés, tanulságos történetek formájába, és Péter Alpár illusztrációinak köszönhetően kapta meg tetszetős, gyerekek számára élvezhető végső formáját.
 
A könyv bemutatóját június 5-én tartották a csíkszeredai Mikó-vár udvarán, a II. Székelyföld Napok keretében, amelyen jelen volt a könyv megálmodója, Borboly Csaba, valamint Péter Alpár, a kiadvány illusztrálója is. A gyerekek számára különféle foglalkozásokat szerveztek, volt nemezelés, agyagozás, meseolvasás, és Kuki bohóc is igyekezett felejthetetlenné varázsolni a könyv történeteit. A mesés délutánt Gryllus Vilmos Kossuth-díjas előadóművész gyerekkoncertje zárta.
Péter Alpár együtt rajzolt a gyerekekkel, és megelégedéssel nyugtázta, hogy számos gyönyörű rajz született a székelyföldi legendákról, templomokról, várakról, úgyhogy a végén díjazták a legszebbeket.
– Sokat beszélünk Székelyföldről, de fontos, hogy a felnövekvő nemzedékek számára is érthetővé tudjuk tenni azokat az értékeket, jellegzetességeket, amelyekre büszkék lehetünk, amitől székely a székely. Így jött az ötlet, hogy a legkisebbek számára is érthető mesék világán keresztül mutassuk be múltunkat, környezetünket – ecsetelte a könyv keletkezésének történetét Borboly Csaba. Szerinte a székely identitás erősítését nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért a családban magunkba szívott érzéseket próbálják erősíteni ezzel a könyvvel. Terveik szerint a meséskönyv része lesz a most készülő, A székelység története című, 5–8. osztályosoknak szóló tankönyvnek, majd tervezik a középiskolás tankönyv és az egyetemi jegyzet megírását is. A Mesés Székelyföld lesz tehát a tankönyvcsalád „kistestvére” – fogalmazott Borboly.
– A Mesés Székelyföld olyan, mesésen tálalt információhalmazt ad a gyermekeknek, amely rendszerint hiányzik a tananyagból, ugyanakkor nem száraz adatokkal kívánja nevelni a gyermekeket, hanem a hozzájuk közel álló mesék világán keresztül – mutatta be a kiadványt Túrós Eszter művészettörténész, Hargita Megye Tanácsa Műemlékvédelmi Közszolgálatának vezetője. – Ezek a mesék nem valamiféle távoli világot mutatnak be, hanem a jelenben még fellelhető, hétköznapi életben is elérhető természetes közeget. Tárgyi és épített örökségről, hagyományokról és hitvilágról, Székelyföld jellegzetességeiről kapnak ízelítőt a gyerekek.
A tervek szerint öt kötetben fogják bemutatni Székelyföldet, az első kettő Csík-, Gyergyó- és Kászonszéket mutatja be, a harmadik Udvarhelyszéket, a negyedik Háromszéket, az utolsó pedig Maros- és Aranyosszéket.
Csíkszereda, 2011. június 5.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774