Mérlegelték a lehetőségeket Csíkszentmihályon

( Szavazat)28 megjelenítés

Terepszemlét tartott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Ladányi László Zsolt prefektussal együtt augusztus elsején Csíkszentmihályon, ahol a hétvégén árvíz okozott károkat.

A tanácselnök a helyszínen Kósa Péter polgármesterrel egyeztetett, és számba vették, mi okozhatta az áradást: a sáncok takarítatlansága, az utóbbi időszakban gyakorivá vált erős felhőszakadások és a sekély patakmedrek. Lehetséges megoldásként a polgármester kis vízgyűjtő gátak kialakítását említette meg, amelyekből fokozatosan engednék ki a hirtelen felgyűlt vizet.

– A helyi tanács már fel is térképezte, hol lehetséges ezek kialakítása, és az ehhez szükséges föld biztosítva van – számolt be a községvezető.

További megoldás lehet, Borboly Csaba szerint, az a hatmillió lej értékű, a környezetvédelmi minisztérium által finanszírozott munkálat, amelyről 2010-ben Borbély László, RMDSZ-es környezetvédelmi miniszterrel sikerült egyeztetni Hargita megyei látogatásakor Csíkszentmihály községet is érintő Rákos patak szabályzására szánt pénzek tekintetében is.

– A minisztériumi támogatásból megvalósítandó munkálatok előre láthatólag augusztusban kezdődnek, ha óvás, fellebezés nem lesz. Nagyrészt patakszabályozásból, mederkotrásból, illetve támfalak építéséből fognak állni. Elsősorban a forró pontokon fognak a munkálatok során beavatkozni, de a munkálatok elkezdése előtt, egy erre a célra összehívottt falufórumon mindenképpen kikérik a lakosság véleményét is a tervekről – biztosította Borboly Csaba az érdeklődő lakosokat. Ugyanakkor felhívta figyelmüket arra, hogy helyenként a mederszabályozás hatékonysága érdekében egy-két méterrel beljebb kell vigyék kertjeiket, de mindez az érdekükben fog történni, ezért megkérte a lakosokat, hogy értelmetlen gáncsoskodással ne veszélyeztessék a községet és lakostársaikat.

Amint azt a hétvégén Borboly Csaba bejelentette, Hargita Megye Tanácsa ötezer lejes gyorssegélyt utal ki Csíkszentmihály számára az árvízkárok elhárításán dolgozó gépek üzemanyagának fedezésére. A terepszemlét követően Ladányi László Zsolt azt nyilatkozta, hogy a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szintén kiutal ötezer lejt a községnek.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774