Meleg víz a turistáknak

( Szavazat)25 megjelenítés
Zöld energiával előállított meleg vízzel tette Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat (HMEK) vonzóbbá a turisták számára a csíkszentdomokosiak büszkeségét, az Egyes-kőt.
Vízmelegítésre alkalmas napkollektor rendszert június 28-én szállították ki a csíkszentdomokosi tanács segítségével az Egyes-kő lábainál felépített menedékházhoz és a július 21-ére szervezett átadáson, Borboly Csaba, megyeitanács-elnök, Becze István, megyei tanácsos, Miklóssy Ildikó, a HMEK vezetője, illetve Ferencz Alajos polgármester a negyedóránként eleredő eső ellenére már egy 61 százalékos teljesítménnyel működő rendszert találtak.
 
– Az újonnan felszerelt rendszer óriási segítséget jelent a helyi tanácsnak, hiszen mostantól nem kell többé húsz literes edényekben fáradságos munkával felhozni a vizet – mondta Ferencz Alajos polgármester ismertetve a jelen levőkkel a rendszer tulajdonságait. Mint mondta a a rendszer egy közeli forrásból nyeri a vizet, amelyet ugyancsak napenergia segítségével pumpálnak fel a menedékház padlásán található tartályba, ahonnan a tulajdonképpeni melegítőbe kerül.
Borboly Csaba, szerint kezdnek összeérni a dolgok. A megyeitanács-elnök szerint a napkollektor-rendszer irányt szab, annak, hogy Székelyföldön hogyan folyjon a turisztikai tevékenység. Az apró, a turisták kényelemérzetét növelő fejlesztések egy nagyobb terv részei. Egymagában is számottevő egy ilyen beruházás innovációs előnye, de tágabb értelemben csatlakoztatva Hargita Megye Tanácsa további programjához a rendszer megléte még többlet jelent. Könnyen belefoglalható a Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálata segítségével lebonyolított tanösvény programba, ugyanakkor az ugyancsak a hegyimentő közszolgáltat által kivitelezett turistaösvények felújítására irányuló tevékenység részeként is felfogható.
– Azon dolgozunk, hogy értékeinket megőrizzük, ugyanakkor fenntartható módon a turizmus révén az itt lakók, ez esetben a domokosiak hasznára fordítsuk a szép természeti környezet adta lehetőségeket. A tisztálkodási lehetőség egy alapvető feltétel a turisták számára, és ha ezt megújuló energia által történik az nagyon sokat nyom a latban. Másrészt, ezen beruházás által nem csak a megyei tanács turisztikai fejlesztési kezdeményezései sorába illik be a beruházás, hanem kapcsolatot teremt a környezetvédelmi ágazattal is, és az élhetőbb Székelyföldért tett törekvésekkel, illetve nevelési célokra is felhasználható – mondta Borboly Csaba.
Az Egyes-kő–Nagyhagymás–Gyilkos-tó együttes kiemelt turisztikai értékkel bír, amelynek népszerűsítésére és kiaknázására Hargita Megye Tanácsa külön munkacsoportot hozott létre, amely pályázati úton hívott le alapokat fejlesztési célokra.
Az újonnan átadott napkollektor rendszer is szintén egy projekt részeként lett felszerelve. A beruházáshoz szükséges mintegy 6000 eurót az energiatakarékossági közszolgálat által lebonyolított, a napenergia-felhasználást sikeres példák bemutatásával népszerűsítő Wide the SEE by SUCC mod projektből biztosították, így a kezdeményezés eleget tesz a projekt előírásainak, azaz a turisták kényelmének növelésén túl jó példával szolgál a lakosság és az ide látogató iskolások, turisták számára, szemléltetve, hogyan működik a rendszer, amely napos idő esetén napi 150 liter meleg víz előállítására alkalmas.
Csíkszereda, 2011. július 22.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774