Méhészek találkoztak Korondon

( Szavazat)35 megjelenítés
– A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium idén több mint 29 millió lejt fordít a romániai méhészet támogatására – jelentette ki Tánczos Barna államtitkár az április 8-án, pénteken Korondon rendezett méhészszemináriumon, melyet méhészetlátogatással kötöttek egybe. A nagyszámú érdeklődőt vonzó eseményen az államtitkár a 2011–2013-ra vonatkozó Országos Méhészeti Programot ismertette. Eszerint öt kategóriában lehet állami támogatásért pályázni. Az első a technikai segítségnyújtás egyesületek számára, a második a varroa atka és egyéb kártevők elleni védekezés, a harmadik a Romániában elismert méhfajok, -családok vásárlása. A negyedik ág, amire pályázni lehet, a méhkaptárok beszerzése és fenntartása, míg az ötödik a méz fizikai és kémiai elemzése azzal a céllal, hogy javuljon a méz minősége – fejtette ki az államtitkár.
 
Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője arra biztatta a méhészegyesületeket, hogy védessék le az Erdei méz márkanevet, ezáltal ugyanis ki lehetne szűrni a hamisítókat. A vidékfejlesztési egyesület vezetője arra kérte a méhészeket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a megyei tanács által szervezett hagyományos székely termékek vásárán, igényeljék a Székely termék márkanevet, valamint nyújtsanak be pályázatokat május 30-ig mézkóstolók, szakmai tapasztalatcserék és konferenciák szervezésének támogatására.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felszólalásában elmondta, hogy a méhészek minősítési gondjainak orvoslására helyben kell megoldást találnunk, ugyanis jelenleg ezeket csak Bukarestből lehet megszerezni, mely művelet drága és időigényes. Keressük a lehetőséget, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Élelmiszer-tudományi Tanszékével együttműködve helyben tudják a méhészek beszerezni a piaci forgalomhoz szükséges bizonylatokat. A megyei tanács elnöke a marketing fontosságára hívta fel a figyelmet, és felajánlotta segítségét az egyesületeknek egy közös arculat megalkotásában. Arra kérte az egyesületeket, hogy ha visszaéléseket tapasztalnak az állami ellenőrző szervek részéről, azt akár névtelenül is jelezzék, hogy fény derülhessen a törvénytelenségekre. Felszólalása végén a megyei tanács elnöke arra kérte a jelen levő méhészeket, minél többen vegyenek részt azon a termékbemutatón, amelyet a CBA üzletlánc szakembereinek jelenlétében tartanak április 29-én Marosvásárhelyen, a Hargita Megye Tanácsa szervezésében.
A méhészkonferencia záróakkordjaként az Udvarhelyszéki Mézlovagrend ajándékait vehették át az előadók. A konferencián részt vett Katona Mihály, Korond polgármestere, Lázár Tibor, a Hargita Megyei Méhészegyesület elnöke, valamint Dana Chircă és Molnár Róbert, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium tanácsosai.
Csíkszereda, 2011. április 8.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774