Megvédik a vadkároktól a terményt a megyei tanács támogatásával

( Szavazat)29 megjelenítés
Tíz villanypásztor felszerelésére nyertek támogatást
A tavasz beköszöntével újra vadkárokkal kell szembenézniük a gazdáknak megyeszerte, medvék és vaddisznók is okoztak károkat az elmúlt hetekben Hargita megye több településén. A medvék lovat és tehenet öltek, illetve méhkaptárokat tettek tönkre Udvarhely környékén, a vaddisznók pedig a frissen elültetett burgonyára kaptak rá.
 A vadkárok állandó problémaként vannak jelen a gazdálkodók mindennapjaiban, sok törekvés volt a károk megtérítésére, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt. Éppen ezért Hargita Megye Tanácsa a vidékfejlesztési egyesületén keresztül pályázatot írt ki villanypásztorok vásárlására, amelynek keretében öt vadászegyesület által benyújtott kérelmet bíráltak el pozitívan, így összesen tíz villanypásztor megvásárlását támogatja a megyei tanács. Ennek köszönhetően hamarosan villanypásztorokat szerelnek fel Oroszhegy környékén, ahol körülbelül 1500 hektáron nyújt védelmet, három villanypásztor Siménfalva környékén lesz felszerelve, újabb három Varság, Szencsed és Zetelaka környékén védi majd a területeket, egy villanypásztor Lázárfalva környékén lesz felszerelve és 47 hektárt véd majd meg, két villanypásztor pedig a Piliske vadászterületet, valamint a Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csatószeg, Verebes és Nagytusnád határában 7500-8000 hektár területet véd majd meg a vadak támadásaitól.
– Az illetékesekkel tanácskozva arra a következtetésre jutottunk, hogy a vadak támadásainak megállításában a leghatásosabb és egyben a legköltséghatékonyabb megoldás a villanypásztorok felszerelése – nyilatkozta ennek kapcsán Borboly Csaba tanácselnök. – A vadkárok megtérítése jogilag bonyolult folyamat, amelynek egyszerűsítésére volt már kezdeményezésünk, a fő cél azonban a megelőzés, ezért alakítottuk ki ezt a pályázati rendszert, hogy ösztönözzük a gazdákat területeik hatékony megvédésére. Hargita Megye Tanácsának nem tartozik közvetlen hatáskörébe a vadkárok megtérítése, azonban keressük ennek a törvényes lehetőségeit, hiszen nagyon fontos, hogy a mezőgazdasági területek ne maradjanak parlagon a vadak által okozott károktól való félelem miatt. Azóta is számos problémával találkozunk, de a folyamat beindult, és fontos, hogy a gazdák is tisztában legyenek a lehetőséggel, igényeljék a kártérítést, éppen ezért fontos a tájékoztatás, az önkormányzatok, a vadásztársaságok, és a gazdák szoros együttműködése.
 
Csíkszereda, 2012. május 15.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774