Megváltoztatnák a földtörvényt

( Szavazat)31 megjelenítés
A termőföld tulajdonlását, használatát, forgalmát szabályozó rendelkezésekhez kapcsolódó módosítójavaslatok megfogalmazása érdekében tartottak megbeszélést Hargita Megye Tanácsának székhelyén november 16-án a megyei tanács és az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa szervezésében. A tanácskozáson részt vett Ladányi László Zsolt prefektus, Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Birtalan József megyemenedzser, valamint polgármesterek és földügyi szakemberek. Borboly Csaba elmondta, hogy a földek visszaszolgáltatása során felaprózódott a birtokszerkezet – ez a megállapítás az ország egész területére érvényes, ezen belül is különösen Erdélyre, Székelyföldre – ami a hatékony mezőgazdaság gátját képezi, ezért indokolt a birtokkoncentrációt, az életképes birtokok kialakítását elősegítő jogszabályi módosításokat bevezetni.
 
 
– Vannak pozitív példák e téren, mint például a gyergyóremetei tagosítási kísérletek, de ezek a jó szándék ellenére jelentős korlátba ütköznek, nevezetesen a hatályban lévő jogszabályokba – fejtette ki vitaindítójában a tanácselnök. – A termőföld forgalmát szabályozó román törvények nem tartalmaznak olyan rendelkezéseket, amelyek a birtokkoncentrációt elősegítenék, hogy 10-20-50 hektáros egybefüggő parcellákká tudjon alakulni a jelenlegi felaprózott földterület. Törvényt kell alkotni azzal a céllal, hogy az átalakuló tulajdoni, használati viszonyok szerint a mezőgazdaságban a magántulajdonon alapuló piaci viszonyok meghatározóvá váljanak, illetve hogy a termőföld forgalma és a termőföld mint a jelzálogjogon alapuló hitelezés biztosítéka a kialakuló új üzemi szervezetek működését hatékonyan elősegítse. A versenyképes mezőgazdasági termelés folytatására alkalmas földbirtokok kell létrejöjjenek, hogy a birtokfelaprózódások hátrányos következményei a mezőgazdaság tulajdoni szerkezetét ne terhelje, és a gazdálkodó zavartalan mezőgazdasági termelést folytathasson, valamint a termőföld területének csökkenése ésszerű határok között maradjon.
 
Ladányi László Zsolt prefektus üdvözölte a kezdeményezést, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a birtokba helyezéseknek folytatódniuk kell, amihez elengedhetetlen, hogy a kataszteri hivatalnál pozitív változások történjenek.
 
– A tulajdonjog szent és sérthetetlen, nekünk pedig ebben a szellemben kell dolgoznunk – mondta a prefektus.
 
A témafelvezetések és a hozzászólások után a tanácskozás résztvevői öt témában fogalmaztak meg javaslatokat. A megbeszélésen módosítójavaslatok születtek a polgárjogi törvénykönyv földhaszonbérletre vonatkozó rendelkezéseire, valamint a családjogi törvénykönyv öröklési cikkelyének módosítására. További javaslatok hangzottak el a 215/2001-es számú helyi közigazgatási törvény megváltoztatására, amely vonatkozik a mezőgazdasági nyilvántartásra is, ugyanakkor ezek összessége hatást gyakorol a 18/1991-es földtörvény módosítására, melyet öt pontban tárgyaltak meg a résztvevők. Továbbá egyhangú döntés született a föld minősítésére vonatkozó jogszabály, valamint a földhasználati nyilvántartási rendszer megváltoztatásának szükségességéről.
 
Csíkszereda, 2011. november 16.
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774