Megújult Isten háza Székelyfancsalon

( Szavazat)42 megjelenítés
Zsúfolásig megtelt a székelyfancsali templom a közösség legnagyobb ünnepére, a Szent Kereszt felmagasztalása búcsú megünneplésére és a felújított templom megáldására szeptember 9-én, vasárnap. Az eseményen részt vett Bálint Imre Elemér, Oroszhegy, illetve Hoffmann Antal, Bezedek testvértelepülés polgármestere, Borboly Csaba megyei tanácselnök és Antal István parlamenti képviselő. 
 Az ünnepségen a két település polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke gratulált a közösségnek a példás összefogásért, amelynek gyümölcse a templom megújulása. A tanácselnök azt mondta, sok település a nagy és mozgalmas, dicső múltjára büszke, jelene azonban lehangoló. Székelyfancsal ennek éppen az ellenkezője, mert a jelene bizonyság arra, hogy jövője is lesz.
– Ha azt mondjuk, Korond, mindenki a kerámiára gondol, Farkaslaka Tamási Áront és a faszenet jelenti, Székelyszentkirály a vert csipkét, Fancsal pedig a sok gyermeket, a nagycsaládot. Ha a nyugati országokat nézzük, láthatjuk, hogy a templomok üresek, turisztikai látványosságok csupán. Itt tele van népviseletbe öltözött családokkal, akik élettel töltik meg azt. Ezért hiszem, hogy Fancsalnak jövője van, mert lakói derűlátóak, bizakodóak, gyermekszeretőek – mondta Borboly Csaba hozzátéve: – Nagy ünnep egy katolikus közösség életében a búcsú. A szentmisén való együttes részvétel és az ünnepi ebéd együttes elköltése egy évre feltölti lelkiekben az itthoniakat és a hazatérőket. Az idei búcsús ünnepen még egy okkal több van az örömre: részt vehetünk a közösségi összefogással megújított templom felszentelésén. Bebizonyosodott, hogy közösségi összefogással, áldozatvállalással nagy dolgokat tud megvalósítani egy olyan kicsiny közösség is, mint Székelyfancsal. Hargita Megye Tanácsa kiemelt fontosságúnak tartja egyházaink támogatását, mert egyházaink gondoskodnak nemcsak a lelkiekről, a hit ápolásáról, hanem részt vállalnak a szociális ellátásban, gondozásban, ingatlanjaik révén az oktatásban, s akkor még egy szót sem szóltam az áldozatos társadalmi szerepvállalásról. Ezt a munkát kötelességünk támogatni, ugyanis a választott hatóság is ugyanazt a cél szolgálja, mint bármilyen más közösségi intézmény, mint az egyházak: közösségeink javát. Örülök, hogy a megyei tanács 30 000 lejjel járulhatott hozzá e szép munka elvégzéséhez. Székelyfancsal azt példázza, hogy ahol önbecsülés van, ott jövő is van. Építeni is csak azok szoktak, akik bíznak a jövőben, akik tudják, hogy kinek építenek. Önök tudták, tudják, s akaratukkal példát mutatnak másoknak is.
Az ünnepség részeként Borboly Csaba a székely zászlóval ajándékozta meg a fancsaliakat.
 
Csíkszereda, 2012. szeptember 9.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774