Megújult csíki földterületek

( Szavazat)29 megjelenítés

A mezőgazdasági minisztérium leromlott földterületek rehabilitációját célzó programjából újult meg a csíkcsomortáni közbirtokosság tulajdonában levő 201 hektáros terület, amelynek munkálatait október 22-én vették át a helyi illetékesek, valamint Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője és Becze István megyei tanácsos.

 

Hétszázezer lejbe került a csíkcsomortáni Aracs közbirtokosság területén 1100 méter magasan fekvő, 201 hektáros terület rendezése és az oda vezető 5,5 kilométeres út felújítása. A legelő-rehabilitációs munkálatok során a legelőn bokorirtást, a kövek és a szemét összegyűjtését, illetve elhordását, továbbá a felújított út mellett vízelvezető árkok kialakítását végezték el.

Hasonló munkálatokat végeztek a megyében az év folyamán Felsőboldogfalván és Székelyderzsen is. A csíkszentmártoni munkálatok főleg vízlecsapolási munkálatokból álltak. A négy Hargita megyei legelő-rehabilitációs munkálat összköltsége 2,7 millió lejre rúg – tájékoztatott Török Jenő igazgató.
Egy nagyon jelentős beruházás átadásán vagyunk, amely sokat jelent nemcsak a legelőt használó csomortáni gazdáknak, hanem a csíki burgonya-termelőknek is. Reméljük, hogy a továbbiakban is partnere lesz a Kísérleti Állomás a térség gazdáinak, abban hogy versenyképesek legyenek a burgonya termesztésben, valamint abban, hogy legyenek olyan fajták, amelyek méltán viselhetik a Székely termék védjegyet mint csíki pityóka. Valószínű, az Európai Unió 2013 utáni agrárpolitikája is az ilyen ügyeket fogja támogatni – mondta Becze István megyei tanácsos.
A legelő a csomortáni közbirtokosság tulajdona, míg az oda vezető út a helyi tanácsé, de a községben sikerült közös nevezőre jutni a közvagyon karbantartását illetően, ennek köszönhető, hogy a frissen felújított út megkapja a kellő odafigyelést, és nem romlik le két év alatt – hangzott el a munkálatok átadásakor.

A felújított legelő közelében találhatók a Vetőmagnemesítési Kísérleti Állomás területei, amelyek ugyancsak kiemelt figyelmet érdemelnek. A magasságnak és az állandó szélfúvásnak köszönhetően – ami kártevőmentes környezetet biztosít – a közelben levő területek kiválóak lennének egy Európa-szerte egyedi burgonyaklón-telep kialakítására, amely a szükséges gépbázissal és egy öntözőrendszer kiépítésével a térség egyik legfontosabb központjává nőné ki magát – hangzott el az átadás alkalmával.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774