Megújuló népi feredők

( Szavazat)66 megjelenítés
A Hargita megyei hagyományos fürdőhelyek, úgynevezett népi feredők felújításának tervét mutatták be Hargita Megye Tanácsának munkatársai, illetve a tervező augusztus 24-én Madéfalván és Csíkszenttamáson, nyilvános fórumon.
Mint ismeretes, a megyei önkormányzat igyekezett külső forrásokat is bevonni a munkába, és az RMDSZ-szel együtt való kitartó lobbiját idén siker koronázta, így a Regionális  Fejlesztési  és Turisztikai Minisztériumtól közel egymillió eurót  (négymillió lej) sikerült erre a célra szerezni, a gondos előkészítésnek és a nagyon rövid idő alatt elkészített terveknek köszönhetően. Így kilenc Hargita megyei településen újíthatják fel a hagyományos népi feredőket: Borszéken, Csíkszentkirályon, Csíkszenttamáson, Csíkszentimrén, Csíkverebesen, Csíkkozmáson, Madéfalván, Gyergyócsomafalván és Lázárfalván.
A madéfalvi fórumon Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a megyei önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a turizmus fejlesztésére, mivel ez lehet a régió gazdaságának egyik motorja.
„Azt szeretnénk elérni, hogy öt–tíz éven belül a turisták ne csak a szép tájakat csodálják meg, hanem gazdag kínálatban legyen részük programok és helyi termékek szintjén is. A megyei tanács munkatársai számos turisztikai pályázatot készítettek el, és a fejlesztés része a hagyományos népi feredők felújítása” – vázolta Borboly Csaba, aki bízik a hagyományos kalákamozgalmak erejében is a terv sikeres kivitelezéséhez.
A madéfalvi tervet Kovásznai Sándor, a megyei tanács szaktanácsadója és Macalik Arnold építészmérnök ismertette. A község területén lévő fürdőhelyen a beruházás részeként melléképületeket, medencét, öltözőket, filegóriát építenek, és az ásványvízforrást is belefoglalják. A projekt kezdeményezője Hargita Megye Tanácsa, partner a helyi önkormányzat, amely a terv és a dokumentáció költségét állja. A beruházás értéke 190 ezer lej (45 238 euró), a közbeszerzési eljárás folyamatban van. A kivitelezést szeptemberben kezdik, és december közepére fejeznék be. Kovásznai Sándor szerint a fürdő modernizálása hozzájárul a helyi lakosság életszínvonalának emelkedéséhez is, hiszen nem kell elutazniuk más fürdőhelyekre. Macalik Arnold a hallgatóság részéről érkezett kérdésre elmondta, hogy a felújított fürdő területén körülbelül kétszáz ember fér el, és a medencében egyszerre mintegy húsz személy fürdőzhet kényelmesen.
A fórumon jelen volt Szentes Csaba polgármester, Szőcs László alpolgármester, Szentes Antal megyei tanácsos, valamint az egyház és a közbirtokosság képviselői is. Elhangzott, hogy nevet adnának a népi feredőnek, erre akár pályázatot is kiírnának.
Szenttamáson a Szent Anna-fürdő felújítási tervét mutatták be a helyieknek. Márk Tibor polgármester kijelentette, bízik abban, hogy sikerül a beruházás, a helyiekre is lehet számítani, hiszen a feredő meglévő részét kalákában tíz nap alatt felépítették. Borboly Csaba szerint gyors építkezés lesz, mert ha idejében nem költik el a kiutalt pénzt, akkor a minisztérium visszaveheti. A megyei tanács elnöke ezért kérte, hogy mindenki járuljon hozzá, álljon a beruházás mellé, hogy a terv megvalósulhasson.
A 350 ezer lej (83 ezer euró) értékű beruházás tervezési költségét a község állja, a projekt kezdeményezője ugyancsak a megyei önkormányzat. A munkálatok során korszerűsítik a népi fürdő meglévő épületeit, és új, tájba illő kiszolgálóépületeket alakítanak ki. A közbeszerzésnél már letelt a jelentkezési határidő, jelenleg az elbírálás szakaszában van.
A fórumot mindegyik érintett településen megrendezik, hogy meghallgassák a helybeliek javaslatait, és válaszoljanak a felmerülő kérdésekre. Ma, augusztus 25-én 15 óra 30 perctől a borszéki, 18 órától pedig a gyergyócsomafalvi polgármesteri hivatalban várnak szeretettel minden érdeklődőt, beleértve a sajtó képviselőit is
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774