Megszólalt a felújított orgona az alsósófalvi református templomban

( Szavazat)94 megjelenítés
Hálaadó istentiszteleten vette használatba Alsósófalva református közössége a temploma frissen restaurált orgonáját vasárnap, április 28-án. Az ünnep egyben centenáriumi megemlékezés is volt, hiszen a vasárnap ismét megszólaló öreg orgonát éppen száz évvel ezelőtt, 1913-ban vásárolta meg az egyházközség. A különleges ünnepély alkalmából igét hirdetett Nt. Kántor Csaba püspökhelyettes, a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye esperese, az istentisztelet végén Isten áldását kérve az alsósófalvi református egyházközség felújított orgonájára és éneklő népére. 
 Rövid történeti felvezetéssel Tímár Zsolt alsósófalvi református lelkipásztor felelevenítette a száz évvel ezelőtti történéseket, illetve a mostani munkálatok előzményeit. 1913-ban az alsósófalvi közbirtokosság finanszírozásával orgonát vásárolt a református egyházközség a temploma számára, Rieger Ottó budapesti orgonagyárából. Mivel az évtizedek múlásával az orgona kissé elhasználódott és megkopott, sípjai pedig megfogyatkoztak, kereken száz év elteltével a közbirtokosság, a hívek és a megyei tanács adományával, támogatásával a székelyudvarhelyi Pap Zoltán orgonarestaurátor munkája révén felújították az orgonát.
Miután Tímár Zsolt tiszteletes köszönetet mondott Parajd község önkormányzatának is, amely 2007 óta minden évben jelentős összeggel támogatta az egyházközséget, emléklapot adtak át a közbirtokosságnak, a megyei tanácsnak, valamint a gyülekezet azon 82 tagjának, aki a restaurálást külön adománnyal támogatta. A több mint 46 ezer lejbe kerülő munkálatok költségeihez Hargita Megye Tanácsa 10 ezer lejjel járult hozzá.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, majd Bokor Sándor, Parajd község polgármestere köszöntötte a gyülekezetet. Borboly Csaba köszöntőjében hangsúlyozta: az ének a feledésben segít, a bánat, a bosszúság, az ellenségeskedés elfelejtéséhez. Így válik kapoccsá az ének: elfeledteti a köztünk lévő szakadékokat és nézeteltéréseket, erősíti az összetartozást.
– Azt kívánom önöknek, hogy ez az orgona az elkövetkező száz évben is végezze a szolgálatát, kösse össze az alsósófalvi embereket, összefogásra és szeretetre buzdítva őket – mondta el a megyeelnök.
Bokor Sándor, Parajd község polgármestere azt mondta: vannak napok, ünnepek, amikor kissé másképp szól az ének.
– Ma is ünnepel Alsósófalva közössége, hiszen száz év után újból új hangokkal szólalhat meg az új színekben tündöklő orgona. Fontosak az ilyen közösségi példák – ahogyan az elődeink, az egykori közbirtokosság kezdeményezését továbbviszi ma Alsósófalva népe, a közbirtokosság, a hívek és a megyei tanács összefogásával. A centenárium feladatra kötelez bennünket is: egymásra figyelve, összefogva, ki-ki a maga erejével munkálkodjon azon, hogy életben tartsa tágabb értelemben a Kárpát-medencében és Erdélyben, de Székelyföldön s így Alsósófalván is történelmi egyházainkat és keresztyén közösségünket – hangsúlyozta a település vezetője.
Az ünnepség zárómozzanataként a gyülekezet női kórusát hallgatták meg a jelenlevők.
 
Székelyudvarhely, 2013. április 28.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774