Megszépítették az oroszhegyi csodaforrás környékét és pihenőhelyet alakítottak ki az Urusos-kútnál

( Szavazat)291 megjelenítés
Az Oroszhegytől mintegy három kilométerre levő Urusos-kútnál kiépített pihenőhelyet adták át november 28-án, szerdán. Az ünnepségen Bálint Elemér Imre polgármester örömét fejezte ki, hogy a faluközösség felpártolta a gondolatot, hogy alakítsanak ki megfelelő helyet a kút körül. 
 – Hiszem, hogy ennek a helynek a kultikus szerepe nőni fog a faluból ide vezető út kiépítése által is, valamint annak köszönhetően, hogy belefoglalták a Mária út vonalába – mondta el Oroszhegy község vezetője.
Az ünnepi esemény résztvevői megtapasztalhatták, hogy a falutól a kútig, vagyis a Kápolnamező nevű helyig vezető több kilométeres szakaszon most dolgoznak a döngölt út kialakításán, vagyis hamarosan kisautóval is könnyedén megközelíthetővé válik a kút.
Az Urusos-kút korábban Oroszhegy falu híres búcsújáróhelye volt, a településtől északra elterülő Kápolnamező nevű helyen, melynek közelében a hagyomány szerint csodás gyógyulások történtek. A gyógyító erejű forrást Urusos-kútnak nevezik. Kovács Árpád oroszhegyi önkormányzati képviselő, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont művészettörténésze az ünnepségen elmondta, az Urusos-kút keletkezését az oroszhegyiek Szent László királlyal hozzák kapcsolatba, aki ezen a tájon vonult csapatával, és Istenhez imádkozott fekélyes katonái gyógyulásáért, majd beleszúrta kardját a földbe, ami nyomán forrás fakadt. A csodás hatású víz különféle sebek gyógyítására alkalmas, ezért az ide összesereglett zarándokok igyekeztek megmosni beteg testrészüket. Valószínűleg ezek a gyógyulások és csodás jelenségek hívták életre még a középkor folyamán azt az „erdei” kápolnát, ahová minden évben áldozócsütörtökön az oroszhegyiek és a környékbeliek elzarándokoltak. A búcsújáró kápolnát a gyakori verekedések és „botránkoztató dolgok” miatt 1783-ban Batthyány Ignác erdélyi püspök leromboltatta. Oroszhegyen a tiltás ellenére a hagyomány nem merült teljesen feledésbe, még a 20. században is kereszttel, lobogóval vonultak ki az oroszhegyiek áldozócsütörtök kora reggelén a gyógyító kúthoz, illetve a kápolna romjaihoz.
A 91 éves oroszhegyi Vass Áron a kút mellett állva emlékezett vissza arra, hogy régen milyen élet is volt a mezőnek ezen a csodás részén. Áron bácsi azt is elmondta, a második világháborút követően, amikor hazajöttek a fogságból, ő is ott volt a kápolna helyét jelző keresztfa állításánál, majd elérzékenyülve mesélte el, hogy reggel korán ott kellett lenni, hiszen úgy tartották, hogy el kell kapják a nap első sugarát, mert csak akkor volt igazán hatásos a forrás vize.
A pihenőhely létesítését kezdeményező Oroszhegyi Nárcisz Vendéglátók Egyesülete részéről Hajdó Mónika ismertette, hogy a mintegy 7300 lejes pihenőhely-kialakítási munkálat Hargita Megye Tanácsának és Oroszhegy Község Polgármesteri Hivatalának a segítségével történt meg – a megyei tanács ötezer lejjel járult hozzá a tervek megvalósításához. Az egyesület képviselői az ünnepségen bemutatták a megyei tanács népviseleti pályázati programján elnyert támogatásból beszerzett szekely ruhákat is. Hajdó Mónika elmondta, a ruhák 3750 lejbe kerültek, amely összegből 3000 lejt tett ki a Hargita Megye Tanácsától kapott támogatás, a fennmaradó részt a helyi polgármesteri hivatal finanszírozta.
A pihenőhelyavatón Tókos Pál, a megyei tanács székelyudvarhelyi területi irodájának munkatársa elmondta, hogy a megyei tanács felkarol minden olyan helyi kezdeményezést, amelynek közösségerősítő szerepe van, és amely korszerű csomagolásban átörökíti a hagyományokat. Az oroszhegyi kezdeményezés is ilyen támogatandó értékteremtés, ez is mutatja, hogy ez a közösség életképes, van jövője, hangzott el.
A megújult csodakútra kíváncsi volt Verestóy Attila szenátor is, aki arra kérte a rövid ünnepélyen jelenlévőket, hogy adják hírül mindenkinek: jönni kell, vinni kell a gyógyító vízből.
– Egyik olyan pontján állunk Székelyföldnek, melybe bele van írva: ezer éve itt vagyunk – tudatta a szenátor.
 
Székelyudvarhely, 2012. november 29.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774