Megnyílt a Címer és pecsét a Székelyföldön tárlat Marosvásárhelyen

( Szavazat)39 megjelenítés
II. Székelyföld Napok keretében nyitották meg a Címer és pecsét a Székelyföldön című kiállítást a marosvásárhelyi Bernády Házban június 7-én. A Hargita Megye Tanácsa Műemlékvédelmi Közszolgálatának szervezésében nyílt tárlat anyagát június 20-áig tekinthetik meg az érdeklődők.
 
Az eddig már több településre eljuttatott székely címereket és pecséteket bemutató vándorkiállítás anyaga a Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére 2009-ben megalakult Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport tagjainak – Mihály János történész, Szekeres Attila István heraldikus, Pál-Antal Sándor levéltáros, történész és Zepeczáner Jenő muzeológus, történész – kutató és feltáró, illetve népszerűsítő munkájának eredménye.
A tárlat anyaga átfogó képet nyújt a székelység képviseleti, helyhatósági és egyházi szervezetei által használt szimbólumokról a 15. századtól napjainkig, bemutatja a székely nemzet régi és újabb címerét és címeres pecsétjeit, azok különböző alkalmakkor és helyeken való ábrázolását. A kiállított pecsétek reprodukciók, részben a címer és pecsét használatát engedélyező kiváltságleveken megadott színes rajzok és pecsétnyomók, részben viasz-, felzetes vagy tuslenyomatok.
A marosvásárhelyi tárlatmegnyitón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta a vándorkiállítás célja, hogy minél több helyre eljuttassák és minél több emberrel megismertessék a székely szimbólumokat.
– Nemcsak a szűk tudományos érdeklődésű közönséget célozzuk meg a kiállítással, hanem szeretnénk, ha a székely társadalom – de nemcsak – minél szélesebb rétege megismerné szimbólumainkat. Szeretnénk, ha például a vállalkozók is megismernék és arculatépítéskor használnák történelmi szimbólumaink sajátos elemeit.
Pál-Antal Sándor történész megnyitó beszédében hangsúlyozta, a székelyföldi közösség, úgy ahogy régen összetartozott, úgy mai is összetartozik. „Csak az összetartozással tudjuk biztosítani mindennapjainkat” – mondta a történész, aki szerint a címerek felébresztik a történelmi tudatot a szemlélőkben. Pál-Antal elmondta, szeretnék, ha fiatalok is bekapcsolódnak az ezeken a területeken folytatott kutatásokba, hisz sok még a kutatni való.
A megnyitón részt vett Mihály János történész, a munkacsoport tagja, valamint Túros Eszter, a Hargita Megye Tanácsa Műemlékvédelmi Közszolgálatának vezetője.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774